Международната награда за археологически открития „Халед ал Асаад“ 2019 г.

...
Международната награда за археологически открития „Халед ал Асаад“ 2019 г.
Коментари Харесай

"Най-старото корабокрушение в света" е в България и получи световна награда

Международната премия за археологически открития „ Халед ал Асаад “ 2019 година ще бъде връчена на „ Най-старото непокътнато корабокрушение в света “, което бе открито на 2 км дълбочина в Черно море край българското крайбрежие, написа ANSAmed.

Наградата е кръстена на сирийския шеф на археологическия регион и музея в Палмира от 1963 до 2003 година и се дава всяка година по време на семинар за археологически туризъм, който ще се организира в археологическия италиански град Пестум през 14-17 ноември.

Останките са непокътнати непокътнати от необичайния химичен състав на водата в Черно море и неналичието на О2 под 180 метра. Дървеният транспортен съд датира от преди 2400 години и е с непокътнати градивни детайли - като мачтата и дъските за гребците - които в никакъв случай до момента не са били откривани на толкоз остарели кораби.

Това е най-старото корабокрушение, за което се знае, че е намерено в море. Египетски ритуални лодки, открити при разкопки, като тези на Хуфу, са по-стари, само че не са открити в морето.

Проучването траяло 3 години и довело до откриването на над 60 исторически находки. Корабът е с дължина към 23 метра и е документиран посредством подводно отдалечено ръководено транспортно средство (ROV) с видеокамери.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР