Международната конференция STOP HATE SPEECH“ показа, че заедно – духовни

...
Международната конференция STOP HATE SPEECH“ показа, че заедно – духовни
Коментари Харесай

Иван Гешев: Конференцията „STOP HATE SPEECH“ показа, че заедно можем да постигнем повече

Международната конференция „ STOP HATE SPEECH “ сподели, че дружно – духовни водачи, високопоставени прокурори и представители на правосъдната власт от цяла Европа, разнообразни неправителствени организации, можем да реализираме повече. Надявам се посланията от форума да бъдат чути и от политиците.

 

Това съобщи основният прокурор Иван Гешев пред публицисти след привършване на двудневния конгрес, проведен от Прокуратурата на Република България взаимно с Европейската еврейска асоциация, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

В първата по своите мащаби интернационална конференция, отдадена на противодействието на закононарушенията от ненавист и против речта на омразата, присъединяване взеха над 130 посетители - основни и висши прокурори от страни от Европейския съюз и района, висши духовници от разнообразни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, университетските среди, правозащитници и цивилен деятели и други

 

Иван Гешев акцентира, че „ в последните години (у нас) имаме голям проблем с омразата. Българи ненавиждат българи и това ескалира. Резултатът е, че не вървим напред, а водиме война едни с други “.

 

Главният прокурор разяснява още, че конференцията е постигнала задачата си - да се съберат всички, ангажирани с тази активност (борба с речта на омразата) - неправителственият бранш, духовни водачи, и институциите на правосъдната власт.

 

Според Иван Гешев част от казуса с речта на омразата е и регулацията в обществените мрежи, както и „ нежният баланс сред независимост на словото и тирада на омразата “. Един от значимите въпроси на конференцията бе по какъв начин да ги разграничим, тъй че да не загубим свободата на словото, само че да не допуснем и тирада на омразата, означи основният прокурор.

 

След тази конференция откривам в себе си някои предразсъдъци, които отпаднаха, откакто се видяхме и говорихме. Обсъдихме аспекта, наименуван " ненавист ", от всички гледни точи, заключи Гешев.

" Второто извънредно значимо за мен, като основен прокурор, за който този въпрос е тематика, за нас като нация, е че самите ние се ненавиждаме в всекидневието. Този развой се задълбочава година след година и няма по какъв начин да не докара до всички последствия, които в исторически проект вероятно може да докара. Ние имаме проблем в нашето общество. Това е омразата, която имаме един към различен. Всекидневно използваме тази тирада на омразата, без самите ние да осъзнаваме. По този метод сътворяваме заплахите, които обсъдихме ", добави той.

" Искам да кажа, че този формат, който беше през вчерашния ден и през днешния ден, би трябвало да продължи. Той открива прозорец на благоприятни условия. На този формат участваха хора, които могат да трансформират нещата. Поотделно няма да имаме същия резултат, какъвто може да имаме дружно. Така пред нас се отваря опция да преборим този проблем - езикът на омразата. Надявам се да се виждаме отново ", приключи Иван Гешев.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР