Международната федерация по лека атлетика (IAAF) защити решението на своята

...
Международната федерация по лека атлетика (IAAF) защити решението на своята
Коментари Харесай

Конспирации и обвинения срещу IAAF заради случая "Маквала"

Международната федерация по лека атлетика (IAAF) отбрани решението на своята здравна комисия да не допусне Айзак Маквала до присъединяване във финала на 400 метра от международното състезание в Лондон.

Състезателят от Ботсвана беше един от двамата любимци за златото, само че трябваше да пропусне бягането, защото беше подложен под 48-часова карантина. Причината е всеобщо заразяване с норовирус в един от хотелите, където са настанени лекоатлетите.

Маквала дойде в големи очаквания в Лондон, защото беше водач в международната класация за сезона на 200 метра и трети на 400 метра. Toй се намираше във формата на живота си и беше считан от мнозина сепциалисти за сигурен медалист в двете дисциплини.

Дългоочакваната борба сред него и международния рекордьор на една обиколка Уейд ван Нийкер обаче по този начин и не се състоя. Заради хранителното натравяне ботсванецът пропусна и сериите на 200 метра.

Кой крив и кой прав

Според информация от медицинския екип на IAAF Маквала е повръщал в продължение на 18 часа. В същото време от националния тим на Боствана обявиха, че състезателят е бил изцяло подготвен да започва във финала на 400 метра. Те се оплакаха от решението на IAAF и упрекнаха интернационалната федерация в неприятна връзка.

" Вярвам на своите лекари. Моята роля е да подсигурявам здравето на всички спортисти, а в тази ситуация става въпрос за доста вирулентна и инфекциозна болест ", съобщи в отговор шефът на медицинския екип на IAAF Пам Венинг пред Би Би Си.

Its 05:04am and I can't sleep.Ever since 2004 dreaming to be in this form at the right time.And life throws lemons at me,why I don't know.
— Isake Makwala (@gang_speed) 9 август 2017 година

Говорителят на интернационалната федерация Джаки Брок-Дойл добави, че случилото се с Маквала е доста тъпо, само че е трябвало да се следва медицинския протокол и да се защищити здравето на всички спортисти.

Маквала и националният тим на Боствана обаче останаха извънредно разочаровани от решението и показаха несъгласието си с него. " Той е здрав, усеща се доста добре и е квалифициран за бягането, само че просто не беше позволен от IAAF ", oплака се членът на лекарския екип на Ботсвана Саймън О`Браян.

Самият Маквала също съобщи, че е бил подготвен да започва във финала на 400 метра. " Можех да вземам участие. Направих загрявката си добре и бях подготвен да тичам. Това е доста тъпо. Съкрушен съм ", сподели 30-годишният лекоатлет.

Обвинения в липса на връзка

Президентът на олимпийския комитет на Ботсвана Фалкон Седимо дефинира решението на IAAF като " смущаващо ". Той твърди, че не е имало никаква връзка с интернационалната федерация.

" Разбрахме от медиите, че Айзак няма да бяга във финала. Той е напряко сломен от решението. Нямаше никакви медицински проби, а единствено генерални заключения поради експлоадирането на вируса. А Айзак имаше единствено един от признаците ", сподели още Седимо пред Би Би Си.

От IAAF обаче упорстват, че е имало безусловно ясна връзка с делегацията на Боствана и тя е била осведомена, че Маквала няма да може да бяга във финала на 400 метра в резултат на медицински обзор.

" Докторът на тима, ръководителят на делегацията и физиолога в екипа бяха осведомени след медицинския обзор, че спортистът би трябвало да бъде под карантина в продължение на 48 часа и затова ще пропусне финала на 400 метра ", се споделя в формалното изказване на IAAF.

Пам Венинг добави, че " всички останали тимове " със наранени от вируса спортисти са се придържали към инструкциите на интернационалната федерация.

Бившият състезателка на 400 метра и понастоящем коментатор за Би Би Си Алисън Кърбишли оправда решението на IAAF да спре Маквала от присъединяване. Тя обаче разказа метода, по който интернационалната федерация се е справила със обстановката, като " същинска неразбория ".

" Разбира се, че IAAF би трябвало да следва протоколите. Проблемът към този момент беше налице в събота и те не желаеха вирусът да се популяризира. Всичко обаче опира до връзка. IAAF не се оправи брилянтно в това отношение и в случай че още веднъж се стигне до такава обстановка, евентуално ще действа по друг метод ", разяснява Кърбишли.

Шоуто, което не се състоя

Дуелът сред Ван Нийкерк и Маквала беше един от най-очакваните на международното в Лондон. В отсъствието на огромния си съперник южноафриканецът завоюва с лекост златния орден. Той обаче изрази страдание, че не е могъл да министър председатели сили с ботсванеца.

" Искаше ми се той да има почтена опция (да се бори за титлата). Сигурен съм, че щеше да се оправи доста, доста добре. Изпитвам огромна благосклонност към него. Наистина ми се желае да можеш да му дам медала си ", сподели Ван Нийкерк след финала.

 Конспирации и обвинявания против IAAF поради случая
© Reuters

Двукратният олимпийски и четирикратен международен първенец в дисциплината Майкъл Джонсън се изрече доста сериозно към дейностите на интернационалната федерация. " IAAF може би скоро ще разбере, че е позволила ужасна неточност, като извади Маквала от надпреварата. Дали щяха да действат по същия метод, в случай че беше за други спортисти? Ако колабираш, няма проблем да се състезаваш, само че в случай че повръщаш, не можеш? Тук има прекомерно огромно несъгласие ", сподели Джонсън.

" И, несъмнено, тук има нещо, което не се разяснява гласно - единственият съперник на Ван Нийкер беше изваден от бяганията на 200 и 400 метра. Няма по какъв начин да не се появява тайни теории ", сподели още именитият американец.

Кърбишли изрази отчаяние, че почитателите на леката атлетика бяхме лишени от един страховит двубой. " Това, което евентуално ще последва в този момент, е, че всеки играч, който има същите признаци, ще си мълчи, с цел да не бъде изваден от надпреварите ", добави британката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР