Международната федерация по футболна история и статистика /IFFHS/ обяви класацията

...
Международната федерация по футболна история и статистика /IFFHS/ обяви класацията
Коментари Харесай

Класираха благоевградчанина Петър Михтарски в десетката на голмайсторите

Международната федерация по футболна история и статистика /IFFHS/ разгласи класацията на голмайсторите.

Сред десетимата от 1924 година досега е благоевградчанинът Петър Михтарски - популяризирал Пиринската футболна школа, бронзов медалист от международното по футбол в Съединени американски щати през 1994 година. Михтарски има общо 158 гола от изиграни 301 мача.

От тях 79 са за " Пирин " -Благоевград, 46 за " Левски ", 33 за ЦСКА. Той е на девето място в интернационалната ранглиста.

В листата на 10-те най-резултатни футболисти в шампионата ни попадат единствено българи и всички те са вкарали над 150 гола. Сред тях също по този начин няма нито един настоящ футболист, а четирима към този момент не са сред живите - Петър Жеков, Динко Дерменджиев, Никола Котков и Петко Петков.

Мартин Камбуров и Петър Жеков са единствените български футболисти с над 200 гола в историята на българското състезание - А група, преименувана по-късно на Първа лига, излиза наяве от данните на IFFHS. На Дерменджиев пък принадлежи достижението за създател на най-вече голове за един клуб - 194 за " Ботев " - Пловдив.

Следват го Христо Бонев - 180 гола за " Локомотив " -Пловдив, Наско Сираков - 165 за " Левски ".

От 1991 година FFHS организацията се занимава с месечно класиране на клубовете.

Класирането взема поради резултатите от континентални и междуконтинентални надпревари, мачове от национални шампионати и национални купи, като се стартира от 1/16-финалите.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР