Международната автомобилна федерация (ФИА) прие всички световни шампиони във Формула

...
Международната автомобилна федерация (ФИА) прие всички световни шампиони във Формула
Коментари Харесай

ФИА прие всички световни шампиони от Формула 1 в Залата на славата

Международната автомобилна федерация (ФИА) одобри всички международни първенци във Формула 1 в новата Зала на славата на спорта. Президентът Жан Тод приветства 33-мата души, които досега са се окичвали с най-ценната купа в моторспорта. Церемонията се организира в централата на ФИА в Париж, а водачите, които към този момент не са сред живите имаха свои представители.

Присъстващите сър Джеки Стюърт, Марио Андрети, Ален Прост, Найджън Менсъл, Деймън Хил, Жак Вилньов, Фернандо Алонсо, Себастиан Фетел и Нико Розберг, както и членове на фамилиите на останалите или техни представители, оставиха свои каски в Залата на славата.

" Залата на славата на ФИА беше основана, с цел да отдаде дължимото на тези смели мъже, на нашите първенци. Те са носители на полезности като отдаденост, честност, почитание и великодушие. Съвсем скоро ще разтеглим тази зала на славата, с цел да почетем първенци и от други дисциплини на моторспорта, освен Формула 1 ", сподели президентът на ФИА Жан Тод.

На церемонията не участваха Емерсон Фитипалди, Ники Лауда, Джоди Шектер, Нелсон Пикет, Кеке Розберг, Мика Хакинен, Кими Райконен, Дженсън Бътън, както и актуалният първенец Люис Хамилтън. Специално от Съединени американски щати обаче долетя Марио Андрети, първенец от 1978 година



В Залата на славата бяха признати двама татковци и синове – Греъм и Дейвид Хил, както и Кеке и Нико Розберг.

" Невероятно е да съм паралелно до тези имена, множеството които са част от историята на Формула 1, а аз единствено съм чел за тях. Това е голяма чест за мен ", сподели четирикратният първенец Себастиан Фетел.

Специално внимание беше обърнато и най-успешният водач в историята на Формула 1 Михаел Шумахер. Седемкратният международен първенец, който към момента се възвръща в дома си от ски случай през 2013 година, беше представляван от мениджъра си Сабине Кем.

" Всички знаем, че Михаел би трябвало да бъде тук и аз съм сигурна, че той би се радвал да показа тази страст с всички. Той постоянно е уважавал историята на този спорт и почита всеки присъстващ. Това, което прави Михаел толкоз специфичен и сполучлив във Формула 1 е нещото, което отличава и останалите в Залата на славата – пристрастеността и любовта към този спорт ", сподели Кем.

 Шест именити болида бяха изложени в централата на ФИА.
© https://twitter.com/fia

Шест именити болида бяха изложени в централата на ФИА.

Освен приемането на всички 33-ма международни първенец ФИА сподели и актуализирания си музей. В него са изложени и някои от шампионските болиди през годините. Наред с F2000 на Михаел Шумахер от 2000 година, когато завоюва първата си купа с " Ферари " и " Рено " R25, с което Фернандо Алонсо постави завършек на превъзходството на германеца.

Сред останалите исторически болиди, изложени за церемонията бяха " Алфа Ромео " 158, с който Джузепе Фарина печели купата през 1950, " Ферари " 156 от шампионския сезон 1961 година на Фил Хил, " Лотус Климакс " 25 на Джим Кларк и " Макларън " MP4/5 на Аертон Сена от 1989 и 1990 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Формула 1 (171)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР