Международната автомобилна федерация (ФИА) представи календар с 24 състезания за

...
Международната автомобилна федерация (ФИА) представи календар с 24 състезания за
Коментари Харесай

Формула 1 представи календар от 24 състезания за 2023 година

Международната автомобилна федерация (ФИА) показа календар с 24 надпревари за сезон 2023 във Формула 1.

Както бе и през последните две години сезонът ще стартира в Бахрейн, само че този път надпреварата на „ Сахир “ ще бъде при започване на месец март, по-точно – 5 март. След това керванът ще се придвижи в Джеда, където на 19 март ще се организира Гран При на Саудитска Арабия. Ще последва нова двуседмична пауза преди Гран При на Австралия на 2 април.
 Гран При на Австралия през 2023 година ще се организира при започване на април Гран При на Австралия през 2023 година ще се организира при започване на април
След още 14 дни отмора Гран При на Китай ще направи своето завръщане в календата на 16 април. Състезанието в Шанхай не се организира през последните три години, поради пандемията от ковид и множеството ограничавания по отношение на пътуването, които китайските управляващи постановиха през последните години.
 Гран При на Китай удължи контракта си за домакинство на Формула 1 Гран При на Китай удължи контракта си за домакинство на Формула 1
Следва и първата по-голяма смяна по отношение на последните години, а точно връщането на Гран При на Азербайджан в края на април. Стартът в Баку се организира през април през 2018 и 2019, а следващата година ще бъде на 30 април. Само седмица по-късно ще се състои и второто издание на Гран При на Маями.
 Гран При на Маями ще остане при започване на месец май Гран При на Маями ще остане при започване на месец май
След старта във Флорида керванът ще дойде в Европа за три поредни надпревари в Емилия-Романя („ Имола “), Монако и Испания, надлежно на 21 май, 28 май и 4 юни. Надпреварата на „ Каталуния “ ще бъде последвана от ново пътешестване до Северна Америка, този път до Монреал, където на 18 юни ще се организира и Гран При на Канада.
 Гран При на Монако остава в календара на Формула 1 Гран При на Монако остава в календара на Формула 1
Австрия и Англия ще бъдат идващите две спирки на кервана на 2 и 9 юли, а на 23 и 30 юли Унгария и Белгия ще одобряват своите надпревари. След конкуренцията на „ Спа “ тимовете и водачите ще излязат в заслужена лятна пауза, която ще завърши на 27 август с Гран При на Нидерландия. Седмица по-късно ще се организира и Гран При на Италия, която още веднъж ще бъде последното съревнование на територията на Стария континент.
 Официално: Белгия остава във Формула 1 и през 2023 Официално: Белгия остава във Формула 1 и през 2023
Стартовете в Сингапур и Япония ще се проведат на 17 и 24 септември, преди Гран При на Катар да се завърне след година пауза поради Световното по футбол на 8 октомври. Все още не е ясно дали още веднъж „ Лусайл “ ще приема конкуренция, или ще се употребява улично трасе в Доха, каквито хрумвания имаше.

След старта в Катар ще има втора серия от три поредни надпревари, която ще включва стартовете в Съединени американски щати, Мексико и Бразилия надлежно на 22 и 29 октомври и 5 ноември. Сезонът ще приключи на 26 ноември в Абу Даби, а седмица по-рано водачите ще създадат третата си спирка на територията на Съединените щати за сезона, защото тогава ще бъде Гран При на Лас Вегас. Както е известно надпреварата в Града на прегрешението ще се организира в събота вечерта, с цел да бъде то комфортно за всички почитатели в Европа.

Пълен календар във Формула 1 за 2023 година:
Гран При на Бахрейн, „ Сахир “ – 5 мартГран При на Саудитска Арабия, „ Джеда “ – 19 мартГран При на Австралия, „ Албърт Парт “ – 2 априлГран При на Китай, „ Шанхай “ – 16 априлГран При на Азербайджан, „ Баку “ – 30 арпилГран При на Маями, „ Маями “ – 7 майГран При на Емилия-Романя, „ Имола “ – 21 майГран При на Монако, „ Монте Карло “ – 28 майГран При на Испания, „ Каталуния “ – 4 юниГран При на Канада, „ Жил Вилньов “ – 18 юниГран При на Австрия, „ Ред Бул Ринг “ – 2 юлиГран При на Англия, „ Силвърстоун “ – 9 юлиГран При на Унгария, „ Хунгароринг “ – 23 юлиГран При на Белгия, „ Спа “ – 30 юлиГран При на Нидерландия, „ Зандвоорт “ – 27 августГран При на Италия, „ Монца “ – 3 септемвриГран При на Сингапур, „ Марина Бей “ – 17 септемвриГран При на Япония, „ Сузука “ – 24 септемвриГран При на Катар* – 8 октомвриГран При на Съединени американски щати, „ Пистата на Америките “ – 22 октомвриГран При на Мексико Сити, „ Ерманос Родригес “ – 29 октомвриГран При на Сао Пауло, „ Интерлагос “ – 5 ноемвриГран При на Лас Вегас**, „ Лас Вегас “ – 18 ноемвриГран При на Абу Даби, „ Яс Марина “ – 26 ноември
*Пистата, на която ще се организира надпреварата, ще бъде оповестена на по-късен стадий
**Съботно съревнование

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР