Международната агенция за кредитен рейтинг Standard & Poor`s (S&P) потвърди

...
Международната агенция за кредитен рейтинг Standard & Poor`s (S&P) потвърди
Коментари Харесай

S&P понижи перспективата за кредитния рейтинг на Израел до отрицателна

Международната организация за кредитен рейтинг Standard & Poor`s (S&P) удостовери кредитния рейтинг на Израел като " AA- " и промени рейтинговата си вероятност от постоянна на отрицателна заради геополитически опасности. В момента S&P приема, че спорът ще остане концентриран в Газа и ще продължи не повече от 3 до 6 месеца. В изказване, направено от организацията, се оповестява, че дълготрайните и краткосрочните суверенни кредитни рейтинги на Израел в задгранична и локална валута са доказани като " AA-/A-1+ ".

В изказването се показва, че вероятността на кредитния рейтинг на страната е изменена от " постоянна " на " отрицателна " и че отрицателната вероятност отразява риска израелско-палестинският спор да се популяризира в по-широка област или че кредитните измервания на Израел ще бъдат по-негативно наранени от предстоящото.

Добавя се, че S&P сега приема, че спорът ще остане концентриран в Газа и ще продължи не повече от 3 до 6 месеца, само че съществува риск той да се популяризира в по-широк регион и да има по-значително влияние върху стопанската система и обстановката със сигурността в Израел.

Изчислено е, че израелската стопанска система ще се свие с 5 % през четвъртото тримесечие на 2023 година спрямо третото тримесечие и по-късно ще се възвърне при започване на 2024 година, се споделя в изказването, като се прибавя, че свиването ще бъде породено от разстройства, свързани със сигурността, и понижена бизнес интензивност, набирането на огромен брой резервисти, спирането на туристическия бранш и по-широк потрес в доверието.

След усилването на спора сред Израел и Хамас, друга интернационална организация за кредитен рейтинг, Fitch Ratings разгласи при започване на предходната седмица, че е сложила кредитния рейтинг " A+ " на Израел под негативен надзор заради геополитически опасности, напомня Anadolu Agency. Fitch предизвести, че ескалацията на израелско-палестинския спор с включването на други участници в района може да докара до намаление на рейтинга.

Moody`s също разгласи предходната седмица, че кредитният рейтинг на Израел " A1 " е в развой на преразглеждане за допустимо намаляване.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР