Международната агенция за атомната енергия (МААЕ) се надява да постигне

...
Международната агенция за атомната енергия (МААЕ) се надява да постигне
Коментари Харесай

Шефът на МААЕ призова Русия и Украйна за създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ


Международната организация за атомната сила (МААЕ) се надява да реализира съглашение с Русия и Украйна за основаване на зона за сигурност към Запорожката АЕЦ до края на годината, съобщи Ройтерс, като се базира на генералния шеф на нуклеарния регулатор на Организация на обединените нации Рафаел Гроси.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8418
Най-голямата атомна централа в Европа произвеждаше към една пета от електрическата енергия на Украйна преди съветската инвазия, а след началото на войната беше  окупирана на Русия и няколко пъти беше принуждавана да работи на аварийни генератори.

Многобройните обстрели в региона провокираха опасения за капацитета от тежък случай единствено на 500 километра от Чернобил – мястото на най-тежката нуклеарна акцидент в историята.

" Моят ангажимент е да бъде реализирано решение колкото се може по-скоро. Надявам се до края на годината ", съобщи Рафаел Гроси пред италианския вестник " Република ".

Гроси не изключи опцията да организира срещи с президентите на Русия и Украйна, Владимир Путин и Володимир Зеленски.

" Нашата цел е да избегнем нуклеарна акцидент, не да създадем военна обстановка, която би била в интерес на една или друга страна ", добави генералният шеф на МААЕ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР