Международната агенция за атомна енергия - органът на ООН, който

...
Международната агенция за атомна енергия - органът на ООН, който
Коментари Харесай

МААЕ потвърди, че Иран инсталира по-модерни центрофуги за обогатяване на уран

Международната организация за атомна сила - органът на Организация на обединените нации, който управлява нуклеарните действия на Иран - удостовери през днешния ден, че Техеран конфигурира съвременни центрофуги за обогатяване на уран, предадоха международните организации. Чрез тези центрофуги Иран може да усили запасите си от обогатен уран, което е нов стадий в намаляването на иранските задължения по нуклеарната договорка.

Иран е конфигурирал или е в развой на инсталиране в обекта за обогатяване на уран в Натанз 22 центрофуги от вида IR-4, една от вида IR-5, 30 от вида IR-6 и три модела IR-6s, се споделя в изказване на представител на МААЕ. Констатациите в него са въз основа на инспекциите, осъществени от инспектори на организацията на място.

В събота Иран разгласи в елементи нови ограничения за понижаване на уговорките по иранската нуклеарна договорка, само че ще продължи да позволява достъп на инспектори на Организация на обединените нации, които наблюдават нуклеарната му стратегия. Вчера краткотрайният шеф на МААЕ Корнел Феруца посети Техеран, където се срещна с ирански представители.

Според съглашението за иранската нуклеарна стратегия от 2015 година Иран има позволение на този стадий да създава обогатен уран единствено с центрофуги първо потомство – IR-1. Инсталирането на по-модерни центрофуги може да форсира производството на обогатен уран и увеличението на иранските ресурси. От юли те надвишават рамките, закрепени в нуклеарната договорка (300 килограма).

Днес МААЕ заяви също, че Техеран я е уведомил в неделя за желанието да конфигурира каскадно 164 центрофуги за обогатяване на уран от вида IR-4 и 164 модела от вида IR-2m. Методът на каскадното инсталиране цели да усъвършенства процеса на обогатяване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР