Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) уреди най-спешния си въпрос

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) уреди най-спешния си въпрос
Коментари Харесай

МААЕ: Най-спешният въпрос с Иран е уреден

Международната организация за атомна сила (МААЕ) уреди най-спешния си въпрос с Иран, откакто реализира съглашение за поддържане на оборудването за наблюдаване на иранската нуклеарна активност, създавайки опция за по-широкообхватни дипломатически старания, съобщи генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси, представен от Ройтерс и ДПА.

При завръщането си от посещаване в Иран, по време на което беше оповестено съглашението, Гроси сподели пред кореспонденти във Виена, че постигнатата договореност има за цел да " даде пространство за дипломация... с цел да могат да бъдат реализирани по-широкообхватни решения ".

Той обаче съобщи, че към момента не е реализирано трайно решение на нуклеарния спор с Иран, откакто инспекторите на МААЕ няма да могат да имат достъп до данните, съхранявани от устройствата за наблюдаване.

Гроси дефинира като " градивно " визитата в Иран, което направи преди започваща през днешния ден среща на Управителния съвет на МААЕ, на която западните сили заплашиха да се опитат да одобряват резолюция, критикуваща Техеран за възпрепятстване на нуклеарната организация.

Евентуална резолюция може да провокира повишение на напрежението с Иран, което да унищожи изгледите за възобновяване на непреките договаряния сред Техеран и Вашингтон за възкръсване на съглашението от 2015 година за иранската нуклеарна стратегия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР