Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) разполага свои екипи в

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) разполага свои екипи в
Коментари Харесай

МААЕ разполага свои екипи в четирите атомни централи на Украйна

Международната организация за атомна сила (МААЕ) разполага свои екипи в четирите украински атомни електроцентрали, с цел да понижи риска от тежки повреди, до момента в който войната на Русия против Украйна продължава, заяви ръководителят на организацията Рафаел Гроси, представен от Асошиейтед прес.
 
МААЕ към този момент има непрекъснато наличие в най-голямата нуклеарна централа в Украйна и в Европа - в Запорожие, която се управлява от съветските сили от март. Международната организация ще разположи минимум 11 свои специалисти във всяка от централите, в това число в затворената АЕЦ в Чернобил, в която през 1986 година стана смъртоносна нуклеарна повреда, довела до разпространяване на радиоактивни боклуци над огромна част от Европа.
 
Рафаел Гроси дойде тази седмица в Украйна, с цел да разположи личен състав на МААЕ във всяко нуклеарно оборудване в страната. В сряда той посети Чернобил, а във вторник – Ровно. Служителите ще останат толкоз дълго, колкото изиска украинското държавно управление, сподели той.
 
Експертите на МААЕ в Украйна ще задълбочат техническата експертиза във всяка централа, с цел да предотвратят нуклеарни повреди. Те ще следят системите за нуклеарна сигурност и системите за сигурност. 
 
Запорожката атомна електроцентрала се намира на фронтовата линия на продължаващите към този момент 11 месеца сражения сред украинските и съветските сили. Руските сили превзеха оборудването през март и от този момент то нееднократно е било подлагано на обстрел.
 
Всичките шест реактора са спрени, макар че централата към момента е обвързвана с електрическата мрежа от съображения за сигурност.
 
Ръководителят на МААЕ упорства за основаване на зона за отбрана към централата в Запорожие, където интернационалната организация участва към този момент повече от четири месеца.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР