Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Организацията за атомна

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Организацията за атомна
Коментари Харесай

Сделка за мониторинг над Иран по ядреното споразумение

Международната организация за атомна сила (МААЕ) и Организацията за атомна сила на Иран (AEOI) реализираха съглашение за " краткотрайно двустранно техническо съглашение ", което ще разреши на надзорния орган на Организация на обединените нации да продължи " нужните действия за инспекция и мониторинг за интервал от до три месеца ".

Това разкри пред АП генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси.

Техеран е надъхан да разреши на МААЕ " по-малък достъп " при наблюдението на нуклеарната стратегия на страната , сподели Рафаел Гроси пред кореспонденти във Виена след завръщането си от Иран.

Той добави, че договорката е " добър и рационален резултат ", който " избавя обстановката към този момент ".

" Съгласихме се, че ще продължим да преглеждаме това схващане, до което сме стигнали непрестанно, тъй че в случай че желаеме да го спрем или желаеме да го удължим, това може да стане ", означи Рафаел Гроси.
 Иран упрекна Съединени американски щати в привързаност към глобите
Иран упрекна Съединени американски щати в привързаност към глобите

Зариф укори Джо Байдън, че продължава политиката на предшественика си

Неговата аудиенция в Техеран беше единствено ден, преди приключване на периода, избран от иранския парламент за унищожаване на американските наказания.

Техеран към този момент разгласи, че в случай че Съединени американски щати не анулират до 21 февруари, наложени от държавното управление на предходния президент Доналд Тръмп през 2018 година, Иран си да ограничи инспекциите на МААЕ в негови неядрени съоръжения, в това число в хипотетични военни обекти.

Режимът на аятоласите въпреки всичко означи, че няма да престане да си сътрудничи с МААЕ и няма да гони нейни инспектори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР