Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е много, много близо

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е много, много близо
Коментари Харесай

МААЕ е много, много близо до изпращане на инспектори в Запорожката АЕЦ

Международната организация за атомна сила (МААЕ) е " доста, доста близо " до ревизия на следената от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна, която е най-голямата в Европа, сподели през днешния ден в ефира на телевизия " Франс 24 " генералният шеф на организацията Рафаел Гроси, представен от Ройтерс.

Попитан дали договарянията за приемане на достъп до централата са били сполучливи, при положение на което Гроси беше споделил, че неговата организация ще изпрати там инспектори до няколко дни, той отговори: " доста, доста сме покрай това ".

Министерството на защитата на Русия заяви, че ръководителят на ведомството Сергей Шойгу е провел телефонен диалог с министъра на въоръжените сили на Франция Себастиен Льокорню за обстановката към Запорожката АЕЦ. Би Би Си заяви, цитирайки съветски медии, че двамата министри са отбелязали " значимостта на визитата в Запорожката АЕЦ на чиновници на МААЕ ".

Агенция " Интерфакс " цитира съветското министерство на защитата, което заяви, че по време на диалога министрите са разискали също " готовността да се окаже подпомагане на инспекцията ".

Междувременно шефът на МААЕ Рафаел Гроси, който има намерение персонално да оглави инспекцията в Запорожката АЕЦ, написа в Туитър, че е разговарял за обстановката към централата с френския президент Еманюел Макрон. По думите на Гроси, срещата му с френския водач е била " навременна и фокусирана ", и е била отдадена на " визитата на МААЕ в Запорожката АЕЦ, което ще се състои в близко време ".

Боевете в региона на централата покачиха безпокойството за евентуална нуклеарна злополука, отбелязва Ройтерс.

Евентуално посещаване в Запорожката АЕЦ на екип от инспектори от МААЕ, каквото се поддържа по принцип от всички страни в спора, към този момент не се е осъществило, заради нерешения въпрос дали инспекторите ще стигнат до централата през следената от Русия територия или през украинска територия, показва Ройтерс.

Руската Национална армия заяви, че през вчерашния ден е задържала двама чиновници на централата поради това, че са предавали информация на украинските управляващи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР