Международната агенция по енергетика (МАЕ) леко повишава прогнозата си за

...
Международната агенция по енергетика (МАЕ) леко повишава прогнозата си за
Коментари Харесай

МАЕ прогнозира ръст на търсенето на петрол в света през 2022 г.

Международната организация по енергетика (МАЕ) леко покачва прогнозата си за търсенето на нефт в света през 2022 г.

Търсенето на петрола в света през 2021 година е повишено с 5,5 млн. барела дневно, а през 2022 година ще се усили с 3,3 млн. барела дневно, се споделя в януарския отчет на организацията.

„ Повишаваме упованието си за международното търсене на петрол с 200 хиляди барела дневно за 2021 година и 2022 година В резултат покачването ще е 5,5 млн. барела дневно и 3,3 млн. барела дневно надлежно, заради по-меките ограничавания поради Коронавирус “, се споделя в отчета.

Въпреки че броят на инфектираните с „ омикрон “ в света пораства, търсенето на нефт през четвъртото тримесечие на 2021 година не оправдава упованията, увеличавайки се с 1,1 млн. барела дневно – до 99 млн. барела дневно, означават анализаторите на МАЕ. Агенцията чака, че през първото тримесечие на 2022 година търсенето на петрол ще понижава сезонно, както и, че ще се утежнява заради увеличение на работата от у дома и понижаване на пътуванията със аероплан.

Според януарската прогноза, през 2022 година търсенето на петрол в света е 99,7 млн. барела дневно. През 2021 година, съгласно последните оценки търсенето е било на равнище от 96,4 млн. барела дневно, а през 2020 година – 90,9 млн. барела.

Световният рандеман на нефт през декември 2021 година се е нараснал със 130 хиляди барела дневно спрямо ноември - до 98,6 млн. барела дневно, регистрират още от МАЕ.

„ През декември международният рандеман на петрол се е нараснал със 130 хиляди барела дневно до 98,6 млн. барела дневно, откакто общия спад на производството от над 400 хиляди барела дневно в Еквадор, Либия и Нигерия бе обезщетен отчасти от увеличението на доставките от Съединени американски щати, Саудитска Арабия, Норвегия, Канада и другите страни от ОПЕК+ “, се споделя в отчета.

Производството на нефт от страните от ОПЕК през декември се е нараснал със 190 хиляди барела дневно по отношение на октомври – до 27,99 млн. барела дневно.

МАЕ резервира прогнозата си за добива през 2022 година в страните, които не влизат в обединяването ОПЕК+.

„ Прогнозата за 2022 година остава непроменена от публикуването на доклада през предишния месец. Очаква се, че растежът на добива ще е приблизително 1,8 млн. барела дневно “, се споделя в отчета. Експертите от организацията чакат, че през идната година главният растеж на добива ще се пада на Съединени американски щати, Канада и Бразилия.

Търговските ресурси от нефт и нефтопродукти от страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз през ноември са спаднали с 6,1 млн. барела дневно по отношение на октомври и са на най-ниското равнище за последните 7 години, се отбелязва още в отчета.

„ Общите търговски ресурси в Организацията за икономическо сътрудничество и раз през ноември са спаднали до седемгодишен най-малко, намалявайки с 6,1 млн. барела спрямо предходния месец и с 354 млн. барела по отношение на аналогичния интервал на 2020 година – до 2,756 милиарда барела “, се споделя в отчета. Отбелязва се също по този начин, че комерсиалните ресурси през ноември са покривали 60,9 дни на бъдещо търсене, което е с 1,3 дни по-малко от предното значение за последните пет години.

Предварителните данни за декември демонстрират също по този начин, че комерсиалните ресурси от петрол и нефтопродукти в Организацията за икономическо сътрудничество и раз през декември са намалели още с 45 млн. барела, което е спад с над 35 % повече от нормалното за декември.

В отчета на МАЕ се отбелязва също по този начин, че през декември страните от ОПЕК+ още веднъж са изпълнили съглашението за ограничение на добива на нефт, достигайки до рекордното равнище от началото на действието й от месец май 2020 година от 121 %.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР