Международна научна конференция на тема 1010 години от смъртта на

...
Международна научна конференция на тема 1010 години от смъртта на
Коментари Харесай

Международна научна конференция в памет на цар Самуил събра учени от няколко държави в Историческия музей в Петрич днес

Международна научна конференция на тематика „ 1010 години от гибелта на българския цар Самуил. Самуилова България - история и просвета " събра учени от няколко страни в Историческия музей в Петрич през днешния ден. Научното събитие е част от редицата прояви във връзка 1010-годишнината от ръководството на българския държател, които са под патронажа на президента Румен Радев. Организатори на конференцията са Българска академия на науките, Софийският университет „ Св. Климент Охридски ", община Петрич и Македонският теоретичен институт. Участниците в конференцията са от България, Гърция, Полша и Русия. В началото на конференцията беше прочетено и одобрение от президента.

Когато един държател буди диспути, когато буди интерес след повече от 1000 години ръководство, тогава би трябвало да си създадем същински заключения, които да са подплатени научно, сподели в своето одобрение кметът на Петрич Димитър Бручков. Той уточни, че точно това е задачата и на днешната конференция. Защото изводите би трябвало да водят до проекция в днешно време на нашето съвремие на всички нас като управленци, на всички, които ще вземат участие в публичния, стопански и обществения живот на България, сподели той. Тези заключения да ни дадат задоволително самочувствие, тъй че да пазиме националните си ползи, само че също по този начин да ни създадат по-уверени в нашите решени и за напред, сподели още кметът на Петрич.

Член-кореспондентът Стефан Хаджитодоров приветства присъстващите от името на Българската академия на науките. Той уточни, че научната конференция ще означи едни величави дни в историята на България, въпреки и свързани с трагични събития. Не е инцидентен фактът, че Петрич е определен за хазаин на това събитие, тъй като Петрич съхранява паметта на това грубо лято от 1014 година и събитията, които са се разиграли тук, уточни още той.

Директорът на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките доцент доктор Христо Попов сподели пред присъстващите, че когато националните, университетските, научните, виновните държавни институции положат дружно старания, значи можем. Фигурата на цар Самуил е фигура, която ни сплотява и макар драматизма, с който неизбежно тя е натоварена, би трябвало да отчетем гордостта, отхвърли и тежките условия, с които те среща живота, уточни доцент Попов. Самуил ни сплотява и е редно днешните генерации, които са приели делото, което той е пренесъл през вековете да продължат и на собствен ред да свършат това, което е належащо, с цел да може да продължим напред и да я има България, сподели още той.

На конференцията участват учени, общественици, представители на локалната власт и на научната общественост. Организаторите показаха, че по-късно всички отчети изнесени по време на конференцията, ще бъдат оповестени.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР