Международна изложба Фрагменти на паметта, в която участват 22-ма световни

...
Международна изложба Фрагменти на паметта, в която участват 22-ма световни
Коментари Харесай

Изложба на 22-ма световни артисти идва днес във Варна

Международна галерия " Фрагменти на паметта ", в която вземат участие 22-ма международни актьори, ще бъде открита довечера във Варна.

Събитието е проведено от парижкия арт колектив RIVOLI 59.

Откриването е довечера, 11 май в 18:30 ч. в пространството за просвета ReBonkers на ул. " Барутен погреб " 4. Изложбата ще продължи до 21 май.

За събитието:

Обменът ни с Париж стартира още през октомври 2022 година, когато наша селекция на 15 български актьори беше изложена в изложбата BUNKER22 в изложба RIVOLI 59, в рискова непосредственост до Лувър. Нищо от това нямаше да е допустимо без поддръжката на Френския институт в България, които поддържаха първата интернационална галерия на ReBonekrs в Париж.

Партньорството ни с тях се базира освен на споделена пристрастеност към актуалното изкуство, само че и на сходна история. RIVOLI 59, също както ReBonkers, стопанисват постройка на културно завещание, която с години е била изоставена. Известен скуот (пребиваване в непозната собственост) през 90-те, постройката е била по едно и също време знак на независимост, само че и на беззаконност. Истинска черна дупка на най-голямата комерсиална улица на Париж, единствено на директна от Лувъра и други известни забележителности.

През 2019 година, община Париж, изкупува постройката и я дава за прилагане на организация актьори, образувана от някогашните жители. От черна дупка в сърцето на града, през днешния ден RIVOLI 59 е едно от най-динамично разрастващите се арт пространства на града.

Чрез еклектична селекция на работи, “Memory Fragments ” има за цел да изследва благосъстоянието и сложността на процесите на паметта. Тази галерия ще показа съоръжения, пърформанси, статуи, образни и аудио творби на 21 художници от френския колектив 59 Rivoli.

Разгледана през призмата на загатна, всяка творба предизвика персонално художествено отражение на провокираните страсти и мисли от концепцията: интроспекция, механизъм, мъглявината на паметта, респект, въображение и/или давност, липса, аромат?

В бункера на ReBonkers - lieu de memoire сама по себе си - изложбата е премислена отвън времето; блуждаене, където границите сред спомен и нереалност се размиват, с цел да образуват мрежа от забравени фрагменти, от моменти, от минали съществувания. Каним публиката да се потопи в тези части на паметта, едно интензивно и групово прекарване, което съставлява отворен прозорец към ново бъдеще.

Куратор на изложбата е Лиана Димитрова.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР