Международна група учени установи, че загадъчният хоминид Oreopithecus bambolii е

...
Международна група учени установи, че загадъчният хоминид Oreopithecus bambolii е
Коментари Харесай

Учени разкриха загадка - как са се придвижвали хоминидите

Международна група учени откри, че загадъчният хоминид Oreopithecus bambolii е имал характерен метод на живот, не се е катерил по дървета и не е имал изправена стойка като човешката, заяви уеб сайтът Физ.орг, представен от Българска телеграфна агенция.

Откритието дава опция да се научат повече неща за еволюцията на другите типове напредване.

Хоминидът Or. bambolii се е срещал на днешната територия на остров Сардиния и региона Тоскана преди 6,7-8,3 милиона години. Първите доказателства за съществуването му са открити още през 1872 година, само че до момента не бе известно по какъв начин се е придвижвал. Някои експерти допускаха, че Or. bambolii са скачали, а други - че са имали изправена стойка.

Сега палеонтолози изследвали открития през 1958 година във въгледобивна мина повсеместен скелет на представител на типа, с цел да разкрият многогодишната мистерия, обвързвана с метода му на напредване. Става въпрос за скелет на образец от мъжки пол с тегло към 30 кг.

Фосилите били съпоставени с кости на днешни и други антични примати. Оказало се, че торсът на Or. bambolii бил подобен с този на гибоните. Сред останалите особености са 5-те лумбални прешлена, вместо отличителните за днешните маймуни 4 сходни прешлена. Дължината на седалищната кост била присъща за хоминидите през миоцена, преди 23-5 милиона години.

Формата на таза е предразполагала към напредване с изправена стойка, както това вършат днешните маймуни, само че Or. bambolii не са можели да вървят като хора. Придвижвали са се безвредно и не е било нужно да се катерят по дървета. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР