Международна група от учени е разработила нов метод за бързо

...
Международна група от учени е разработила нов метод за бързо
Коментари Харесай

Нова технология позволява да се ускори узряването и да се съберат до 6 култури годишно

Международна група от учени е създала нов способ за бързо развъждане на растения, който доста ще усили продуктивността в селското стопанство, оповестява списанието Nature Plants.

Разработеният способ се основава на потреблението на оранжерия или друга изкуствена среда с усъвършенствано осветяване. Учените основават режим на по-дълъг ден, който форсира растежа на растенията.

Използвайки този способ, създателите съумяха да получат просвета от пшеница единствено за 8 седмици. Това значи, че с тази технология в някои региони на планетата можете да получите 6 култури годишно - това е 3 пъти повече от реколтата на земеделските производители, които създават с стандартни способи.

Учените означават, че това може да е началото на нова " зелена " гражданска война. Освен това, подобен способ е доста потребен за самите тях, защото ще могат да ревизират по-бързо генетичните комбинации, с цел да основат разновидности на пшеница, по-адаптирани към другите типове климат.

Авторите на проучването са употребявали този способ за развъждане освен на пшеница, само че и на ечемик, грах, нахут и рапица, и са съумели да съберат 4 реколти през пробната година. /meteovesti
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР