Международен съд на ООН осъди днес лидера на Сръбската радикална

...
Международен съд на ООН осъди днес лидера на Сръбската радикална
Коментари Харесай

Сръбският националист Шешел получи 10-годишна присъда

Международен съд на Организация на обединените нации осъди през днешния ден водача на Сръбската радикална партия Воислав Шешел на 10 години затвор за закононарушение против човечеството, заяви белградската организация Бета, представена от БНР.

Апелативен състав на съда в Хага анулира предходната му оправдателна присъда, само че установи, че той към този момент е излежал новата, защото е бил в арест в Хага от 2003-а до 2014 година

Шешел е приет за отговорен и наказан поради подстрекателство към гонене и прогонване на хървати от село Хъртковци във Войводина през 1992 година

Апелативния състав на съда отхвърли жалбата на прокуратурата по оправдателната присъда, касаеща други закононарушение против несърби в Хърватия, Войводина и Босна и Херцеговина в интервала 1991-1992 година

С решението се отхвърля съществуването на взаимен незаконен скрит план за трайно и принудително изтласкване на мюсюлмани и хървати от огромни елементи на Хърватия и Босна и Херцеговина, които да бъдат включени в нова страна под сръбски надзор.

Според обвинителния акт този скрит план е бил управителен от тогавашния президент на Сърбия Слободан Милошевич и един от участниците в него е бил Шешел.

Решението на апелативния съд не може да се апелира.

Воислав Шешел съобщи за Pink TV, че не го интересува днешната присъда от апелативна правосъдна инстанция за ролята му по време на войните в някогашна Югославия и че е изцяло спокоен в тази връзка. Той съобщи още, че към този момент няма да отиде непринудено в Хага, в случай че бъде подреден още един развой. "А те дано произнесат каквато желаят присъда ", сподели той.

Юридическата обосновка е напълно на моя страна, само че от Хагския арбитражен съд може да се чака всичко, добави Шешел.

"Целият свят се убеди, че моят развой не протече в рационален период. Минаха над 15 години от заминаването ми за Хага до произнасянето на присъдата ", сподели той и добави, че ще желае 14 милиона евро обезщетение.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР