Международен конкурс може да определи бъдещия облик на варненския исторически

...
Международен конкурс може да определи бъдещия облик на варненския исторически
Коментари Харесай

Община Варна обмисля международен конкурс за центъра на града

Международен конкурс може да дефинира бъдещия образ на варненския исторически център. Възможността към този момент се разисква, като крайната цел е да се подсигурява независимо отношение към проблемите и добра визия, която съхранява архитектурните монументи и ги вписва в градската среда.

Варна

Варненските здания, приети за архитектурни монументи или чакащи решение на Националния институт, са близо 700. Част от тях към този момент са възобновени или са в развой на възстановяване, от други – като Картофената къща, са останали единствено фотоси, до момента в който парцелът е паркинг. За да се реши казусът с запазване освен на постройките, а на задачите архитектурни ансамбли, методът би трябвало да се промени, счита основният проектант на Община Варна.
Виктор Бузев, основен проектант на Община Варна
“Това е един развой, който първо би трябвало да стане на равнище конкурс, и за какво не интернационален. По тази тематика, за центъра на Варна, общо взето вършим заданието. Малко в задатък ще издам, само че приготвяме задание за подобен конкурс, с цел да може да вземат участие необременени хора, хора, които нямат нищо общо с Варна, които не са подвластни на някакви ползи - стопански, да има едно чисто професионално отношение към тази задача. ”
Няколко варненски къщи към този момент са напълно актуализирани и могат да бъдат показани като добър образец за отношение към архитектурното завещание. По всички правила се реставрира и постройката по бул. „ Кляз Борис I ”. Очаква се през есента да стартира работа по знаковите здания на някогашния хотел „ Париж “ и на гранд хотел „ Империал “. Решението за някогашната Общинска банка на улица „ Преслав “, която е известна с архитектурните решения на Дабко Дабков и скулптурата на Кирил Шиваров обаче отоново ще се забави, защото новите притежатели на постройката са я оповестили за обмен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР