Международен екип от вирусолози оповести, че е открил генетични данни

...
Международен екип от вирусолози оповести, че е открил генетични данни
Коментари Харесай

Учени: COVID-19 може да е тръгнал от енотовидни кучета в Ухан


Международен екип от вирусолози оповести, че е разкрил генетични данни от пазар в китайския град Ухан. Според тях има връзка сред ковид и продаваните там енотовидни кучета.

Откритието поддържа изказванието, че най-тежката пандемия от един век може да е била провокирана от инфектирано животно, което е било продадено посредством противозаконна търговия, оповестява електронното издание на " Ню Йорк таймс ".

Генетичните данни са извлечени от натривки, взети от пазара за търговия на едро с морски блага при започване на 2020 година - малко откакто китайските управляващи го затварят поради съмнения, че е обвързван с огнище на нов вирус.

По това време животните към този момент са изнесени, само че откривателите взимат тайни от стени, подове, железни кафези и колички, постоянно употребявани за превозването на клетките, съобщи Българска телеграфна агенция.

В проби, които се оказват позитивни за ковид, интернационалният проучвателен екип открива генетичен материал, принадлежащ на животни, включително и огромно количество, което подхожда на енотовидното куче.

Някои от пробите са съдържали и генетичен материал от други животни и от хора.

Смесването на генетичен материал от вируса и животното не потвърждава, че самото енотовидно куче е било инфектирано, а даже и да е било, остава неразбираемо дали животното е популяризирало вируса измежду хората. Възможно е друго животно да им е предало вируса или някой, инфектиран с него, да го е предал на енотовидното куче.

Анализът обаче откри, че енотовидните кучета - пухкави животни от семейство Кучеви, за които е известно, че могат да предават ковид, са отсрочили генетични следи на същото място, където е оставен генетичен материал от вируса, изясняват учените. Според тях това доказателство подхожда на сюжет, при който вирусът се е популяризирал измежду хората от диво животно.

През февруари 2022 година китайски учени разгласиха проучване, което преглежда същите пазарни проби. В него се оповестява, че те са позитивни за ковид, само че се допуска, че вирусът е пристигнал от инфектирани хора, които са пазарували или работили на пазара, а не от животни, продавани там.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР