Международен екип от вирусолози оповести, че е открил генетични данни

...
Международен екип от вирусолози оповести, че е открил генетични данни
Коментари Харесай

Нови данни: Произходът на COVID-19 е свързан енотовидни кучета на пазара в Ухан

Международен екип от вирусолози оповести, че е разкрил генетични данни от пазар в Ухан, Китай , свързващи ковид с продаваните там енотовидни кучета. Откритието поддържа изказванието, че най-тежката пандемия от един век може да е била провокирана от инфектирано животно , което е било продадено посредством противозаконна търговия, написа електронното издание " Ню Йорк таймс ".

Генетичните данни са извлечени от натривки, взети от пазара за търговия на едро с морски блага Хуанан в Ухан и покрайнините му, започвайки от януари 2020 година, малко откакто китайските управляващи го затварят поради съмнения, че е обвързван с огнище на нов вирус. По това време животните към този момент са изнесени, само че откривателите взимат тайни от стени, подове, железни кафези и колички, постоянно употребявани за превозването на клетките.

В проби, които се оказват позитивни за ковид, интернационалният проучвателен екип открива генетичен материал, принадлежащ на животни, включително и огромно количество, което подхожда на енотовидното куче, споделят трима учени, взели участие в разбора.
Някои от пробите са съдържали и генетичен материал от други животни и от хора.

Смесването на генетичен материал от вируса и животното не потвърждава, че самото енотовидно куче е било инфектирано, а даже и да е било, остава неразбираемо дали животното е популяризирало вируса измежду хората. Възможно е друго животно да им е предало вируса или някой, инфектиран с него, да го е предал на енотовидното куче.

Анализът обаче откри, че енотовидните кучета - пухкави животни от семейство Кучеви, за които е известно, че могат да предават ковид, са отсрочили генетични следи на същото място, където е оставен генетичен материал от вируса, изясняват тримата учени. Според тях това доказателство подхожда на сюжет, при който вирусът се е популяризирал измежду хората от диво животно.

Все още не е оповестен отчет с цялостни детайлности за резултатите от проучването на интернационалния екип. Направеният от тях разбор е обявен първо от сп. " Атлантик " (The Atlantic).

Новите доказателства сигурно ще дадат подтик на дебата за произхода на пандемията, даже и да не разрешат въпроса по какъв начин е почнала.
През последните седмици набра известност така наречен доктрина за " лабораторно приключване ", която допуска, че коронавирусът се е появил в изследователска лаборатория в Ухан.

Генетичните данни от пазара обаче оферират някои от най-конкретните доказателства за това по какъв начин вирусът може да се е популяризирал измежду хората от диви животни отвън лаборатория. Те също по този начин подсказват, че китайските учени са дали ненапълно изложение на доказателства, които биха могли да разкрият детайлности за това по какъв начин вирусът се е разпространявал на пазара Хуанан.

През февруари 2022 година китайски учени разгласиха проучване, което преглежда същите пазарни проби. В него се оповестява, че те са позитивни за ковид, само че се допуска, че вирусът е пристигнал от инфектирани хора, които са пазарували или работили на пазара, а не от животни, продавани там.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР