Международен екип от ветеринарни лекари на фондация Четири лапи преглеждат

...
Международен екип от ветеринарни лекари на фондация Четири лапи преглеждат
Коментари Харесай

Международен екип от ветеринарни лекари преглежда лъвовете в Разград

Международен екип от ветеринарни лекари на фондация " Четири лапи " преглеждат през днешния ден лъвовете в зоопарка в Разград. Акцията за животните е част от подписано съглашение сред организацията и кмета на общината доктор Валентин Василев за възстановяване на изискванията за настанените в зоопарка животни, изясни Явор Гечев от фондация " Четири лапи ", представен от Българска телеграфна агенция.

В разградския зоопарк се отглеждат пет възрастни лъва. Гечев посочи, че медицински обзор на животните в никакъв случай до момента не е юридически. Той уточни, че екипът от експерти ще извърши обширен обзор на животните, с цел да се откри дали те страдат от болести, които постановат лекуване или друга лекарска интервенция.

Мъжките ще бъдат вазектомирани , с цел да се предотврати опцията за размножаване. Ще бъде изработен цялостен ехографски обзор на животните, ще бъдат по този начин също прегледани и очите на всяко едно от животните.

Лъвът Асен на следващия ден ще бъде превозен в София, където ще бъде подложен на цялостно проучване със скенер. По думите на Гечев животното има проблеми с костите, евентуално рахит. Лъвът ще бъде настанен краткотрайно в софийския зоопарк, където ще остане под непрекъснато наблюдаване, до момента в който положението му разреши да бъде превозен до някое от убежищата за огромни котки на фондацията.

Освен лъва Асен още два лъва от зоопарка ще бъдат изпратени в убежища на фондация " Четири лапи " или на партньорски организации. В Разград ще остане единствено по-младата двойка мъжки и женски лъвове, разяснява Явор Гечев. В началото на новата година следва в избавителен център за животни в чужбина да заминат и двете дребни лъвчета, които се родиха през септември в зоопарка в Разград . В момента те са под грижите на експерти във ветеринарна клиника в София, в положително здравословно положение са, скоро ще бъдат и имунизирани, добави Гечев.

Той разяснява, че изискванията за отглеждат на лъвовете в разградския зоопарк не са положителни . По думите му обаче съгласно изследване, направено от фондация " Четири лапи " за обстановката в зоопарковете в страната се оказва, че доста от тях не дават отговор на законовите условия . Според него Министерството на околната среда и водите като надзорен орган би трябвало да " притисне " тези общини, които не желаят да приведат зоопарковете си в съответните условия или да ги затворят или да намерят друго решение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР