Международен екип от университетски изследователи от 27 страни-членки на ЕС

...
Международен екип от университетски изследователи от 27 страни-членки на ЕС
Коментари Харесай

Международен екип започва мониторинг на кампанията за Европейски парламент

Международен екип от академични откриватели от 27 страни-членки на Европейски Съюз стартира мониторинг и разбор на предизборната акция на претендентите за Европейски парламент от 28 април. Това оповестиха от българския екип в Европейския център за мониторинг на изборите.

Наблюдението ще продължи до деня на изборите на 26 май 2019 година Реализирането му се реализира по план "Платформа Европа " /Platform Europe/ на Европейския център за мониторинг на изборите /EEMC/. Този проучвателен план е иницииран от Университета Roma Tre в Рим, Италия и е финансиран от Европейския парламент. Насочен е към повишение осведомеността на жителите по отношение на изборните диспути и процеса на гласуването.

Основните цели на плана са събирането, мониторингът и анализът на рекламните материали, направени от политическите партии в държавите-членки на Европейски Съюз. Във връзка с предизборната акция за Европейски парламент през 2019 година EEMC включва 27 национални звена, формирани от откриватели по връзки и политически науки от няколко европейски университета. Българският екип се управлява от проф. доктор Лилия Райчева, учител в СУ "Св. Климент Охридски ".
Първата организационна среща по план "Платформа Европа " се е състояла на 9 и 10 април в Университета Roma Tre в италианската столица. В нея са взели участие откриватели от 25 държави-членки на Европейски Съюз, в това число и от България. Страната ни е била показана от участниците в ЕЕМС - младите учени доктор Нели Велинова и доктор Мариян Томов от Факултета по публицистика и всеобща връзка на СУ "Св. Климент Охридски ".

Обсъдени са били методите, по които да се прави мониторинг на посланията, символиките и настройките в рекламните клипове и плакати, с които другите претенденти следва да се състезават в предизборната акция. Задачата на университетските откриватели от всяка страна е да проследят най-важните обществени участия на претендентите от съответната страна, в това число и тези в обществените мрежи, събирайки ги в богата база данни и обработвайки ги посредством изчерпателен разбор.

Събраните и оценени данни на всички страни-участнички в "Платформа Европа " ще могат да се наблюдават в действително време от уеб страницата на плана. В допълнение към него, българският екип ще осведоми потребителите през Facebook страницата "Европейски център за мониторинг на изборите ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР