Международен екип от учени, провеждащ изследвания с помощта на Големия

...
Международен екип от учени, провеждащ изследвания с помощта на Големия
Коментари Харесай

Големият андронен колайдер откри нова частица

Международен екип от учени, провеждащ проучвания благодарение на Големия андронен колайдер в ЦЕРН разгласи, че е разкрила ново положение на така наречен чудноват /чаровен барион, което с доста огромна възможност може да се окаже нова обикновена парченце.

Според нуклеарната физика барионите са обикновени частици, включващи протони и неутрони (с общото име нуклеони), както и прочут брой по-тежки, нестабилни частици, наречени хиперони. Терминът барион идва от гръцкото barys, означаващо „ тежък “, защото това са частици, по-тежки от останалите. В тази група обаче са и други типове частици, условно обозначени като Δ, Λ, Σ, Ξ и Ω частиците.

Именно при тях най-често се следят комбинации от най-малките неделими нуклеарни частици, известни досега – кварки, измежду които има и така наречен странни кварки.

До момента, съществуването на нова нуклеарна парченце при барионите е била допускана теоретично, само че не е имало опция теориите да бъдат тествани. Новото положение на бариона, за което учените допускат, че е доста допустимо да е нова парченце е било реализирано при изкуствено стимулиране с Големия андронен колайдер. Предстои да бъдат измерени квантовите цифри на следените в опита частици, което ще е окончателният отговор на въпроса дали с изключение на x-бозона, науката е разгадала още една огромна вселенска загадка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР