Международен екип от учени е изследвал биологичните процеси при глухарчетата

...
Международен екип от учени е изследвал биологичните процеси при глухарчетата
Коментари Харесай

Учени откриха какво кара глухарчетата да се разпространяват

Международен екип от учени е изследвал биологичните процеси при глухарчетата и е разкрил механизма, посредством който те " вземат решения ", написа сп. " Нейчър къмюникейшънс ".

Известно е, че глухарчетата реагират на измененията във времето. Когато е изсъхнало и прохладно, те отварят своите " парашути " със семена - подготвени да полетят и да изминат разстояние до 100 километра, или ги затварят, когато вали. Доскоро обаче този механизъм не беше проучен.

Всяко семе от глухарче е обвързвано с тънка тръбичка с към 100 власинки , които образуват сходната на парашут конструкция.

Оказва се, че парашутите се отварят или затварят благодарение на тип задвижване, което преобразува сигналите в придвижване, като в процеса не се губи сила.

Сигналите към задвижващия механизъм идват непосредствено от парашутите, които проучват влажността на въздуха. Това значи, че те сами " вземат решение " дали да останат на място, или да полетят, когато времето е изсъхнало.

За задачите на изследването експертите са сложили глухарчета в помещение с следена мокрота. Промените, които са настъпили в растенията, са записани благодарение на високоскоростна камера и микроскоп.

Изследователите са открили, че задвижващият механизъм има неповторима радиална конструкция, към която са прикрепени власинките на парашутите, с цел да им се обезпечи по едно и също време придвижване. При смяна във формата му власинките стартират да се движат и парашутите се отварят или затварят. 

Знанието за това какво кара глухарчетата да се популяризират може да помогне на учените да схванат по какъв начин растенията реагират на климатичните промени, както и за основаването на нови " меки " роботи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР