Международен екип от над 100 астрономи планира да проучи ядрото

...
Международен екип от над 100 астрономи планира да проучи ядрото
Коментари Харесай

„Джеймс Уеб“ може скоро да разгадае мистериите на Млечния път

Международен екип от над 100 астрономи възнамерява да изследва ядрото на нашата вселена Млечен път благодарение на галактическия телескоп на NASA " Джеймс Уеб ", написа сп. " Астрофизикс ".

Изследователите чакат по този метод да научат повече за еволюцията на галактиките и процесите на звездообразуване. 

По-конкретно експертите се надяват да схванат каква роля играе за Млечния път свръхмасивната черна дупка Стрелец А* в галактичния център и за какво звездите в нашата вселена се образуват по-бавно, в сравнение с би трябвало.

Според астрономите центърът на галактиката е доста сложен за наблюдаване обект по две аргументи, написа Българска телеграфна агенция. Първо, в него има голям брой звезди, които мъчно се разграничават една от друга на разстояние 25 800 светлинни години, отделящи нашата планета от " сърцето " на Млечния път. Второ, галактическото ядро е прикрито от земните наблюдаващи от плътни облаци галактически прахуляк.

Телескопът " Джеймс Уеб " ще може да реши и двата казуса с помощта на голямата си разграничителна дарба, която улеснява идентифицирането на обособени звезди, и инфрачервените датчици, способни да " виждат " през бариерите от прахуляк.

В проучването се възнамерява да бъдат включени и към този момент настоящите галактически телескопи АЛМА (ALMA, Atacama Large Millimetre Array) и ветеранът " Хъбъл ", както и бъдещи обсерватории като " Нанси Грейс Роман ". В хода му ще бъдат събирани данни за галактическия център на шпации от една, пет и 10 години. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР