Международен екип от изследователи откри доказателства за най-голямата слънчева буря,

...
Международен екип от изследователи откри доказателства за най-голямата слънчева буря,
Коментари Харесай

Учените откриха катастрофална слънчева буря - най-голямата на Земята

Международен екип от откриватели откри доказателства за най-голямата слънчева стихия, разпозната в миналото, посредством проучване на антични дървесни пръстени. Доказателствата сочат грамаден скок в равнищата на радиовъглерод отпреди 14 300 години, открит в дървесни пръстени от Френските Алпи.

Катастрофална слънчева стихия

Колосалната стихия, открита от учените, произлиза от Слънцето и е била толкоз мощна, че сходно събитие би било пагубно със актуалните технологии. Днес слънчева стихия от подобен мащаб би предизвикала големи опустошения на електрически мрежи и сателитни системи, написа Meteo Balkans.

Фокус на проучването

Изследването е извършено от специалисти от Collège de France, CEREGE, IMBE, Aix-Marseille University и University of Leeds.

Древните дървета, проучени за проучването, са открити в ерозираните крайбрежия на река Друзет, покрай Гап, в южните френски Алпи. Тези дървета, категоризирани като субфосили, демонстрират обособени пръстени, които разкриват невиждания скок в равнищата на радиовъглерод преди тъкмо 14 300 години.

Създаване на времева линия

" Намирането на такава сбирка от непокътнати дървета беше в действителност извънредно. Сравнявайки широчините на обособените дървесни пръстени в множеството стволове на дървета, по-късно деликатно събрахме обособените дървета, с цел да създадем по-дълга времева линия, употребявайки способ, наименуван дендрохронология “, изясни съавторът на проучването професор Сесил Мирамонт.

" Това ни разреши да открием скъпа информация за минали промени в околната среда и да измерим радиовъглерода за неразучен интервал на слънчева интензивност. “

Гигантска слънчева стихия

За да удостовери своите констатации, екипът съпостави радиовъглеродния пик с измервания на берилий от ледени ядра на Гренландия. Експертите заключиха, че скокът е резултат от гигантска слънчева стихия, която е имала силата да изхвърли големи размери енергийни частици в земната атмосфера.

Огромни пикове в радиовъглерода

Водещият откривател, професор Едуард Бард, означи, че радиовъглеродът непрекъснато се създава в горните пластове на атмосферата заради галактическите лъчи.

" Наскоро учените откриха, че рискови слънчеви събития, в това число слънчеви изригвания и изхвърляне на коронална маса, също могат да основат краткотрайни прояви на енергийни частици, които се резервират като големи пикове в производството на радиовъглерод, зараждащи единствено в границите на една година “, изясни професор Бард.

Потенциални вреди

Такива солидни слънчеви феномени биха били пагубни през днешния ден, защото биха могли да нарушат нашите телекомуникации, спътници и електрически мрежи, което да докара до големи стопански разноски.

" Екстремните слънчеви стихии могат да имат голямо влияние върху Земята. Такива супер стихии могат трайно да повредят трансформаторите в нашите електрически мрежи, което да докара до големи и необятно публикувани спирания на тока, продължаващи месеци “, сподели съавторът на проучването Тим Хийтън.

" Те също по този начин могат да доведат до трайна щета на спътниците, на които всички разчитаме за навигация и телекомуникация, оставяйки ги неизползваеми. Биха основали и съществени радиационни опасности за астронавтите.

Екстремни слънчеви стихии

Интересното е, че това не е първото сходно изобретение. Девет рискови слънчеви стихии, известни като събития Мияке, са разпознати от последните 15 000 години.

Въпреки това, 14 300-годишната стихия се откроява като най-масивната, съвсем двойно по-голяма от събитията от 993 година и 774 година сл. н. е. Въпреки това естеството на тези събития остава неуловимо, значително заради неналичието на директно инструментално наблюдаване.

Разбиране на държанието на Слънцето

" Директните инструментални измервания на слънчевата интензивност стартират едвам през 17 век с преброяването на слънчевите петна “, отбелязва професор Бард.

" В днешно време ние също получаваме подробни записи благодарение на наземни обсерватории, галактически сонди и спътници. Въпреки това, всички тези краткосрочни инструментални записи са незадоволителни за цялостното схващане на Слънцето.

" Радиовъглеродът, измерен в дървесни пръстени, употребен дружно с берилия в ядрата на полярния лед, дава най-хубавия метод да разберем държанието на Слънцето по-назад в предишното. “

Събитието в Карингтън

Най-голямата директно следена слънчева стихия е събитието Карингтън от 1859 година Бурята унищожи телеграфните машини и сътвори нощно зарево, толкоз блестящо, че птиците започнаха да пеят.

Въпреки че събитието Карингтън бе солидно, то бледнее спрямо тези антични събития Мияке.

Последици от проучването

Професор Хийтън похвали ролята на радиовъглерода в проучването на историята на Земята, като акцентира значимостта на разбирането на нашето минало, с цел да се подготвим за бъдещи опасности.

" Радиовъглеродът дава свръхестествен метод за проучване на историята на Земята и реконструиране на сериозни събития, които е претърпяла “, сподели професор Хийтън. " Точното схващане на нашето минало е от значително значение, в случай че желаеме тъкмо да предвидим бъдещето си и да смекчим евентуалните опасности. “

" Имаме още доста да учим. Всяко ново изобретение освен оказва помощ да се отговори на съществуващи основни въпроси, само че може също по този начин да генерира нови. "

Изследването е оповестено в списанието Philosophical Transactions на Кралското общество A Mathematical Physical and Engineering Sciences.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР