Международен екип от изследователи e представил лазерен диамантен сензор, способен

...
Международен екип от изследователи e представил лазерен диамантен сензор, способен
Коментари Харесай

Изработиха диамантен сензор, който може да помогне за откриване на аномалии в мозъка

Международен екип от откриватели e показал лазерен диамантен датчик, кадърен да мери магнитни полета с рекордна акуратност - технология, която може да помогне за разкриване на аномалии в мозъка, написа Българска телеграфна агенция, цитирайки сп. " Сайънс адвансис ".

В актуалната медицина магнитните полета се употребяват необятно за проучване на органи и структури в тялото. Магнитно-резонансната томография съчетава потреблението на магнит и радиовълни за разкриване на ранни признаци на разнообразни болести. Магнитоенцефалографията разрешава да се следи мозъчната активност. 

Устройствата за магнитно-резонансна томография и МЕГ обаче усложняват потреблението на тези технологии. Освен това е належащо поддържането на ниски температури, с цел да се резервира течният хелий.

Авторите на новото проучване оферират различен способ за търсене на магнитни талази, без да се постанова използването на комплицирано съоръжение. За задачата учените са решили да употребяват диаманти. Интензитетът на светлината, предавана от квантови недостатъци в елмаз, се трансформира според от силата на магнитното поле. Изследователите обаче са разкрили, че по-голямата част от предаваната от диаманта светлина се губи. Те са трансформирали тази светлина в лазер, което е довело до 10-кратно нарастване на откриването на магнитни полета.

Предвижда се датчикът, основан на новата технология, да може да се прикрепя към тялото на пациента. Това ще разреши да се записват показания денем и по време на всекидневните задания. Разработването на работещ първообраз ще отнеме към пет години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР