Международен екип от астрономи откриха най-ранния пример за сблъсък на

...
Международен екип от астрономи откриха най-ранния пример за сблъсък на
Коментари Харесай

Астрономи откриха най-ранното сливане на галактики досега

Международен екип от астрономи откриха най-ранния образец за конфликт на две галактики. Светлината, образувала се от сливането, е трябвало да пропътува 13 милиарда години, с цел да ни доближи – въпреки всичко тя е зародила единствено няколкостотин милиони години след Големия гърмеж.

Системата е известна като B14-65666. Астрономите са употребявали мощната обсерватория ALMA, с цел да я изучат и да открият О2, въглерод и прахуляк. Това е най-ранният обект, за които са открити сигнали и от трите.

Сигналите ни дават спомагателна информация за динамичностите и структурите на B14-65666. Преди астрономите са следили системата благодарение на телескопа „ Хъбъл “. Разпознати са две купчини от звезди. Данните от ALMA пък демонстрират, че те са част от една и съща система, само че се движат с друга скорост. Това значи, че в действителност виждаме две сблъскващи се галактики.

Астрономите считат, че масата на звездите в B14-65666 е по-малко от 10% от тази на звездите в Млечния път. Това значи, че образуващата се конструкция се намира в най-ранните стадии на своята еволюция. Въпреки младостта си обаче, В14-65666 ражда звезди, които са 100 пъти по-активни от нашата лична Галактика. А това от своя страна е още една отличителна линия на сливащите се галактики.

Източник:  Publications of the Astronomical Society of Japan

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР