Международен екип от археолози, ръководен от специалисти от Университета на

...
Международен екип от археолози, ръководен от специалисти от Университета на
Коментари Харесай

Откриха най-ранните човешки останки в северна Великобритания

Международен екип от археолози, управителен от експерти от Университета на Централен Ланкашър, откри най-ранните човешки остатъци, намирани в миналото в северната част на Англия. Това се оповестява на уеб страницата на университета.

Earliest human remains discovered in northern Britain
— Nrken19 (@nrken19)
Находките включват човешка кост, както и мъниста от раковина. Възрастта на артефактите е почти 11 000 години, което е открито посредством радиовъглероден разбор. Най-старият от откритите по-рано остатъци е на 10 000 години, те са открити през 2013 година в пещерата, ситуирана покрай настоящето място за разкопки. По-ранни човешки вкаменелости са открити в Южна Англия и Уелс, само че в северната част на страната такива находки са необичайност заради по-суровите условия на ледниковия интервал.

An international team led by archaeologists from has discovered the earliest human remains ever found in Northern Britain.

They've been able to prove at least eight different people were buried in the cave in Cumbria.
— BBC Lancashire (@BBCLancashire)
На настоящето място археологическите изследвания са почнали през 2016 година, като през това време са открити праисторическа керамика и мъниста, каменни принадлежности, човешки и скотски кости. Екипът от археолози съумя да потвърди, че в тази пещера са открити останките на най-малко 8 души.

Въпреки фрагментираното им положение, учените допускат, че това са погребения. Мястото евентуално е било употребявано за заравяне в три разнообразни интервала: преди към 4000 години (ранна бронзова епоха), преди 5500 години (ранен неолит) и преди 11 000 години (ранен мезолит).

В момента на мястото не престават разкопките, като се възнамерява да се създадат ДНК проучвания на находките в лабораториите, с цел да се откри от кое място идват заровените и каква е родствената им връзка. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР