Между40 и 65 литрана квадратен метър са били валежите във

...
Между40 и 65 литрана квадратен метър са били валежите във
Коментари Харесай

Нивото на река Янтра във Велико Търново доближи критични стойности

Между 40 и 65 литра на квадратен метър са били преваляванията във Великотърновско през миналото денонощие, оповестиха от Хидрометеорологичната обсерватория във Велико Търново, съобщи Дарик.

Интензивните превалявания са били най-вече в региона на Килифарево - 65,4 литра на квадратен метър, във Велико Търново стойностите за последните 24 часа са към 40 литра на квадратен метър.

" Продължава наблюдението на реките и водоемите ", посочи регионалният шеф проф. Георги Гугучков. Вдигнало се е равнището на река Янтра, само че то към момента е на два метра от оптималната точка.

Повишили са се нивата на язовирите „ Йовковци “ и „ Александър Стамболийски “, само че заплаха от преливане няма, сподели регионалният шеф. Заради отводняване на пътното платно по пътя Велико Търново - Елена, в региона на „ Боаза “, придвижването се прави в едната лента.

От изобилните превалявания се е активизирало остаряло свлачище в свищовското село Ореш и е заляло пътя, няма потърпевши хора . За укрепването на свлачището община Свищов е кандидатствала за финансиране към Междуведомствената комисия за бедствия и повреди, напомни регионалният шеф.

В село Самоводене се следи равнището на водата в дере, което се намира наоколо до жилищни здания. Стойностите на река Янтра и нейните притоци са под непрекъснато наблюдаване, поради предстоящите дъждове в следобедните часове на деня.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов заяви, че е почнало леко намаление на равнището на река Янтра. Към 13:00 часа спадът е с 10 см. - до 5,40м.

В кв. " Асенов ", в случай че се стигне до нужда, незабавно ще бъдат завършени защитни насипи. Към момента няма заплаха от заливане на парцели и жилища. Речното равнище спада и в региона на Габрово, откъдето идва високата вълна.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР