Между три и шест месеца от сега нататък, с различни

...
Между три и шест месеца от сега нататък, с различни
Коментари Харесай

Варианти и неизвестни: Докога Сарафов може да остане и.д. главен прокурор

Между три и шест месеца от в този момент нататък, с разнообразни разновидности и подварианти. Това е късият отговор на въпроса какъв брой време може и ще бъде Борислав Сарафов изпълняващ длъжността основен прокурор.

Дългият отговор е пленник на доста хипотези, които зависят от дейностите на Народното събрание, концепциите за конституционна промяна, ролята на министъра на правораздаването, решенията на Конституционния съд, политическата непоклатимост и други фактори. На процедура краткотрайният основен прокурор Борислав Сарафов може да остане дълго на поста.

Процедурата за избор на нов основен прокурор на мястото на е открита и в четвъртък (6 юли) е първото съвещание, на което петима членове на съвета или министърът на правораздаването към този момент могат да предлагат претенденти.

Очакванията са обаче, че тогава правосъдният съвет, който е с изминал мандат и получи обществени рецензии за разновидността той да организира избор за най-ключовата позиция в прокуратурата, да спре процедурата.

Подобно развиване разяснява един от членовете на прокурорската гилдия Гергана Мутафова в понеделник (3 юли) с претекст, че може да се изчака позволеното изговаряне на Конституционния съд по настояването на Гешев за оповестяване на противоконституционни текстовете от Закона за правосъдната власт, въвеждащи механизма за следствие на основния прокурор, с които беше понижено изискуемото болшинство за избор на нов основен прокурор.
Ако се чака произнасянето на Конституционния съд, то той няма период за решение и процедурата по избора може да бъде " замразена " за период от към половин година.

За прекъсване на процедурата приканиха в края на предходната седмица и в от " Продължаваме промяната - Демократична България ", ГЕРБ и Движение за права и свободи, които считат за по-удачно Висшият правосъден съвет да замрази състезанието до приемането на промени в Конституцията.

Поправките в главния закон обаче също няма да се случат бързо - освен поради сложността на задачата и прецизното оформяне на поправяните текстове, само че и поради болшинството в Народното събрание, което се изисква за гласуването на тези промени.

Отделно, те биха довели и до ремонти в други закони и нормативни актове, в това число и в Закона за правосъдната власт, които ще би трябвало да се актуализират, с цел да дават отговор на новите положения в конституцията, което в допълнение може да забави процедурата по желание на нов основен прокурор. Самата процедура по желание на нов основен прокурор по закон сега трае сред три и шест месеца и няма по какъв начин да бъде ускорена.

Според конституционалиста Наталия Киселова има три фактора, които дефинират времето за това какъв брой дълго ще има изпълняващ длъжността основен прокурор. " Това са какъв брой народни представители ще се подпишат под измененията в конституцията, от което зависи и какъв брой бърза ще е процедурата по приемането им. Какви ще са разпоредбите, по които ще работи парламентарната комисия, както и какво тъкмо ще плануват измененията и дали ще постановат промени и на Закона за правосъдната власт, което би лишило в допълнение време ", счита конституционалистът.

" Може доста да се спекулира за това какъв брой дълго господин Сарафов може да извършва функционалностите на основен прокурор, само че най-общо могат да бъдат обособени няколко разновидността ", разяснява Биляна Гяурова-Вегертседер от Българския институт за правни начинания (БИПИ).

" Дневник " обобщава вероятните разновидности, които се обрисуват на този стадий.

Вариант 1: Спиране на процедурата и очакване на измененията в конституцията

Първият вид е в четвъртък (6 юли), правосъдният съвет да спре процедурата за избор на основен прокурор. " По този метод декларира подготвеност за присъединяване в процесите, свързани със задълбочаване на промените в правосъдната власт, в това число и на равнище промени в конституцията ", разяснява Биляна Гяурова.

Според нея от позиция на съответната процедура, това може да се дефинира като съответно на обстановката решение. " Но от друга, то резервира настоящия състав на Висш съдебен съвет, който ще продължава да натрупа пасиви, а и да кадрува, въпреки и на по-ниско равнище ", споделя още Гяурова.

По думите й незнайните при този вид са свързани с бързината, с която ще се придвижат промените в Народното събрание и това евентуално може да задържи Борислав Сарафов на позицията най-малко до есента.

 На върха на На върха на " калната въртележка ": Кой е Борислав Сарафов

Вариант 2: Висш съдебен съвет не стопира процедурата, избира нов основен прокурор, президентът подписва декрет

Ако правосъдният съвет реши да не стопира процедурата и на 26 октомври избере някой от претендентите, а след това и президентът Румен Радев подпише декрет за назначението, то тогава Сарафов (ако той не е кандидат) няма да е към този момент изпълняващ длъжността основен прокурор.

Възможно е обаче закъснение, както е допустимо и връщане на определения претендент от страна на президента. В тази обстановка Висш съдебен съвет може или да прегласува, или да вземе решение за започване на процедурата изначало. Ако се одобри второто, това ще даде на Сарафов най-малко още 4 месеца на позицията.Биляна Гяурова, Българския институт за правни начинания (БИПИ)

Подвариант 1: Избира се човек с безспорни качества

Съдебният съвет не стопира процедурата, организира конкурс и избира човек с безспорни качества. " Това евентуално ще разреши и рестарт на реформирането на прокуратурата от вътрешната страна, което може да върви редом с измененията в закона за правосъдната власт и вероятно в конституцията. Ключова роля тук може да играе министърът на правораздаването, който по закон има право да номинира лице за позицията ", разяснява Гяурова.

Министър Атанас Славов обаче към този момент съобщи, че в откритата процедура няма да се възползва от това пълномощие. Той е за изчакване на конституционните промени.

Вариант 3: Няма нито една номинация

Съдебният съвет може да се окаже пред провалена процедура, в случай че в границите на четири съвещания, няма нито една номинация. Пленумът на Висш съдебен съвет може да реши и да открие нова и да изготви нов график. Това дава още време на Сарафов, както и на Народното събрание.

Това е и един от разновидностите, които разяснява членът на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет Атанаска Дишева още преди няколко седмици: " Не споделям визията, че избраният за краткотрайно и.д. основен прокурор ще бъде за къс интервал от време. В съдийската гилдия сме имали случаи на административни ръководители, които са краткотрайни административни ръководители и остават на поста до 3-4 години. Това се случва по разнообразни аргументи - в случай че процедурата не може да завърши сполучливо с избор на титуляр ".

По думите й изборът на нов титуляр може да отнеме доста време заради разнообразни аргументи - отсрочване, отлагане, липса на кандидатури и други.

" Трябва да го имаме поради в съответната обществено-политическа обстановка, в която правосъдната власт взе участие неизбежно. Предвид регламентацията на квалифицирано болшинство за избора на титуляр за поста основен прокурор ние не можем да бъдем сигурни, че след 3 или 4 месеца тази служба ще бъде заета ", разяснява тогава Дишева.

Вариант 4: Избира се нов изпълняващ длъжността

Ако Върховният административен съд почете жалбата на, атакуваща избора на Борислав Сарафов за и.д. основен прокурор - това ще приключи автоматизирано неговите пълномощия и Висш съдебен съвет ще би трябвало да провежда като най-малко процедура за избор на нов и.д. основен прокурор, която да бъде огледална на действителната такава. А това ще значи чуване и инспекция на качествата на съответните претенденти. Според Гяурова няма упования Върховен административен съд да се произнесе до началото на правосъдната почивка, която стартира на 15 юли, само че това не е наложително.

Не споделям визията, че избраният за краткотрайно и.ф. основен прокурор ще бъде за къс интервал от време.Атанаска Дишева, член на Висшия правосъден съвет

Неизвестните: няма периоди

В изброените вид има още доста незнайни, като най-важното от тях е, че няма времеви рамки, с изключение на написаните в закона периоди за осъществяване на процедура за избор на нов основен прокурор.

" Факторите, които биха могли да ускорят този развой, са най-много на терена на политическия и публичен напън. Такъв към този момент има от страна на специалисти и професионални организации, които следят процесите в правосъдната власт от години ", разяснява Биляна Гаурова.

 Проф. Пенчо Пенев: Идеята на конституцията беше основният прокурор да няма собствен уред Проф. Пенчо Пенев: Идеята на конституцията беше основният прокурор да няма собствен уред

Според нея огромна незнайна има и във връзка с договарянията за промени в конституцията. " Както ГЕРБ, по този начин и Движение за права и свободи са непредвидими договарящи, което може също да забави процесите в Народното събрание и по този начин Борислав Сарафов да получи още време. И на последно място - не би трябвало да се изключва и опцията самият той да бъде идващия основен прокурор ", споделя още специалистът.

Пътят към промяна минава през нова конституция и нов Висш съдебен съвет

Министърът на правораздаването Атанас Славов прикани Висш съдебен съвет да спре процедурата по желание на нов основен прокурор като още преди откриването й той прикани кадровия орган за " институционален аскетизъм " и да не бърза. Според него, а и съгласно членове на правосъдния съвет, този състав на кадровия орган няма моралното право да избира нов основен прокурор и процедурата би трябвало да бъде стартирана едвам след избора на нови членове.

Подобно мнение неведнъж изрича и някогашният длъжностен министър на правораздаването Крум Зарков (назначен одеве ), който счита, че пътят към правосъдна промяна минава първо през промяна на новия състав на Висш съдебен съвет. А това, съгласно поръчките на политическите сили, може да се случи едвам след приемане на промени в Конституцията, в която би трябвало да бъде изменена структурата и съставът на бъдещия Висш съдебен съвет. Конкретни оферти за промени в главния закон се чакат през юли, разяснява неколкократно министър Славов.

 Подмяната на Гешев със Сарафов сподели бандитското ръководство на прокуратурата Подмяната на Гешев със Сарафов сподели бандитското ръководство на прокуратурата

 Сарафов споделяше, че не желае да е нито краткотраен, нито постоянен основен прокурор, само че одобри номинацията.
© Георги Кожухаров

Сарафов споделяше, че не желае да е нито краткотраен, нито постоянен основен прокурор, само че одобри номинацията.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР