Между три и пет години ще продължи процесът на либерализация

...
Между три и пет години ще продължи процесът на либерализация
Коментари Харесай

Петкова: ​Между 3 и 5 г. ще продължи либерализацията на пазара на ток

Между три и пет години ще продължи процесът на либерализация на пазара на електрическа енергия, сподели във Велико Търново министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя означи, че след привършване на този интервал всеки битов клиент ще може самичък да избира доставчика на електрическа енергия, а обособените снабдители ще бъдат в конкуренция между тях.
Според Петкова, моделът за либерализация на енергийния пазар е създаден взаимно със Световната банка и в него е включена отбрана за енергийно бедните хора, които няма да могат да заплащат сметките си при промяната на модела. " Интерпретациите за увеличение на енергийната беднотия са мощно пресилени ", уточни тя.
Петкова предвижда, че до края на годината би трябвало да влязат в действие измененията в Закона за енергетиката, с цел да стартира процесът на либерализация. От втората половина на идната година се чака да са налице и нормативните учредения за реализирането на модела.
" През 2014 година държавната енергетика беше на загуба от 264 млн. лева, обърнахме наклонността и в края на 2015 година се осъществя облага от 29 млн. лева ", добави Петкова. Тя отбляза, че тематиката „ Енергетика” касае всяко българско семейство, всеки един бизнес в България, защото всички разноски, които са свързани с енергийните запаси, директно рефлектират върху стандарта на живот и върху конкурентоспособността на бизнеса. Тя напомни, че от ноември 2014 година в границите на втория кабинет на премиера Бойко Борисов, когато е поела бранш „ Енергетика “, той е бил в доста нежелано състояние, във финансов колапс, който на процедура е довел до това, че самата система е била сложена на тестване от чисто техническо естество.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР