Между един и два милиона лева ще са нужни за

...
Между един и два милиона лева ще са нужни за
Коментари Харесай

Експерти пресметнали колко пари трябват да се измести трасето на АМ Струма заради археологическо откритие

Между един и два милиона лв. ще са нужни за спомагателното изместване на трасето на автомагистрала " Струма " поради археологическото изобретение край Благоевград. Искаме този обект да остане на място и напълно, тъй като е значим за нас и за историята на града, сподели на конференция инж. Калин Анастасов - член на групата за опазване на Скаптопара, оповестява Българска телеграфна агенция. Очакваното удължение на периода на строителството на този сектор на автомагистралата е към шест месеца, без това да се отрази върху целия лот 3 на автомагистралата.

Анастасов осведоми, че плановете са на самостоятелни специалисти, привлечени от групата за опазване на разкопките и става дума за българска проектантска група, проектирала автомагистрала в Румъния. Той заяви, че тези планове са предоставени на всички отраслови по тематиката институции.

Социализирането на този обект е обвързвано с потреблението на всички законови благоприятни условия, в това число и привличането на частния бизнес в развиването и стопанисването му посредством отдаване на концесия, считат от групата за опазване на Скаптопара. Експерти дефинират откритите архитектурни остатъци като римска вила, която е втората по величина в България и петата на Балканите. Калин Анастасов сподели копия от документи, съгласно които през 1973 година обектът е избран като културна полезност с локално значен ие, като и по настоящето законодателство този статут се резервира.

Здравка Чимева - шеф и притежател на туристическа компания, посочи, че обектът би могъл да се трансформира в архитектурен парк навън и в него да бъдат изложени всички открити артефакти от района . Според нея по този начин ще могат да бъдат разкрити към 500 работни места. Сред тях и за млади археолози, измежду които безработицата е доста огромна, разяснява Павел Деспотов, магистър по археология.-->



Красимира Лука - ръководител на Българското археологическо съдружие, посочи, че в настоящия си тип Законът за културното завещание дава предпоставки за спор на ползи , като се обслужват персонални такива във връзка с възлагането на археологическите изследвания при огромните инфраструктури обекти.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР