Между две от най-добрите здравни системи в Европа ще трябва

...
Между две от най-добрите здравни системи в Европа ще трябва
Коментари Харесай

Избираме между два модела в здавеопазването - френски или холандски

Между две от най-хубавите здравни системи в Европа ще би трябвало да избира България. Здравното министерство предлага френският или холандският модел на обезпечаване. Как работят те?

14 години от живота на доктор Мирослава Благоева минават в Холандия. Именно там стартира й практиката й на ортодонт. Неведнъж обаче е била и в ролята на пациент.

" Аз съм огромен последовател на холандския модел и считам, че е дейно работеща система. Защото се влагат много средства в опазването на здравето и надлежно равнището е много по-високо, до момента в който ние плащаме доста малко за опазване на здравето и не може да имаме доста условия ", споделя доктор Благоева пред Нова Телевизия.

Холандският модел на здравно обезпечаване е един от вероятните разновидности за промяна у нас. При него всеки пациент може да избира в кое от всички застрахователни сдружения на пазара да се обезпечава.

" Те оферират разнообразни пакети според от потребностите. Ние постоянно сме имали съществена и спомагателна застраховка, главната е наложителна за всички, а спомагателната е въпрос на избор, като зъболекарската помощ също е в спомагателната ", продължава Мирослава Благоева.

А според от пакета, здравната застраховка на година в Холандия е сред 1000 и 2000 евро.

" Държавата главно е регулатор и оставя лечебните заведения и застрахователите да се договарят на пазарен принцип и следи да няма картели и да няма сделки в ущърба на обезпечените,т.е. да не се източва системата ", споделя икономистът Георги Ангелов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР