Между две епидемии: България между огнища на морбили и коклюш.

...
Между две епидемии: България между огнища на морбили и коклюш.
Коментари Харесай

Между две епидемии: България между огнища на морбили и коклюш


Между две епидемии: България сред огнища на морбили и коклюш. Медици предизвестяват за заплаха от дребна шарка. Инфекциите се разрастват поради пропуснати имунизации. Коклюшът е доста рисков при бебетата.
България се намира сред няколко
огнища на епидемии – в Румъния има към този момент смъртни случаи от морбили, а в Сърбия и Република Северна Македония се борят с коклюш.

Епидемиолози предизвестяват, че в страната ни към този момент има десетина случая на коклюш и няколко на морбили, само че заплахата дребната шарка да се популяризира е огромна. Причина е ниско имунизационно покритие поради епидемията от коронавирус
и антиваксърски настроения.
Според данни на РЗИ с първа доза против морбили, паротит и рубеола са предпазени 91,2% от децата, а с втора доза – едвам 87,2%, което е по-ниско от нужните 95%. Медици предизвестиха, че коклюшът е изключително рисков за бебетата, при които изходът от заболяването постоянно е съдбовен.

Четири бебета са умряли от коклюш, именуван “100-дневна кашлица ”, в Белград, заяви сръбската национална телевизия РТС. В сръбската столица са регистрирани 70 деца, положителни на коклюш, като
две трети от тях са приети в болница.
“100-дневната кашлица ” се вихри и в Северна Македония. Комисията по инфекциозни заболявания e взела решение да предложи на здравното министерство да разгласи зараза от коклюш на територията на Скопие.

Румъния пък се бори с зараза от дребна шарка. Само за седмица там са регистрирани 459 заболели и два смъртни случая от морбили, а през януари са доказани 4205 случая.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР