Между България и Китай има поле за сътрудничество в редица

...
Между България и Китай има поле за сътрудничество в редица
Коментари Харесай

България и Китай могат да си сътрудничат в образованието, инфраструктурата и стратегическите проекти

Между България и Китай има поле за съдействие в редица области, измежду които обучение, инфраструктура, стратегически планове.

Това съобщи през днешния ден ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, която се срещна с члена на Политбюро на 19-тия Централен комитет на Китайската комунистическа партия Ли Хунджон, който е с сан на вицепремиер на Китайската национална република, и с водена от него делегация. В диалога участваха ръководителят на Комисията по външна политика Джема Грозданова и членове на Групата за другарство България – Китай, осведомят от Народното събрание.

Цвета Караянчева акцентира дългогодишните връзки сред двете страни и напомни, че тази година означаваме 70 години от установяването на дипломатическите ни връзки. Тя съобщи, че България поддържа самодейностите „ 17+1 “ и „ Един пояс, веднъж “ и добави, че страната ни е деен участник в тях, тъй като счита, че връзките сред страните би трябвало да се развиват както на политическо, по този начин и на икономическо равнище.

По думите й срещи като днешната дават опция да се обменят хрумвания и да се чертаят пътища за по-нататъшно взаимно съдействие. Председателят на Народното събрание означи, че двете страни могат да си взаимодействат на институционално равнище и добави, че сред парламентаристите от двете страни има отлични контакти.

Ли Хунджон означи обичайното другарство сред двата народа и благодари персонално на Цвета Караянчева за поддръжката й за самодейностите „ Един пояс, веднъж “ и „ 17+1 “.

Двустранните връзки сред България и Китай към този момент са издигнати на равнище стратегическо партньорство сред държавните управления и законодателните институции, добави той. По думите му нашето съдействие има солидна политическа основа и по тази причина задачата на визитата в България е по-нататъншното усилване на другарските връзки сред институциите на двете страни, както и на локално равнище. Нашата задача в този момент е да имаме повече действителни планове за съдействие, които да отразяват равнището на връзките сред нас, съобщи Ли Хунджон.

Председателят на Групата за другарство България-Китай Димитър Бойчев означи, че групата е една от най-големите в българския парламент и по думите му това демонстрира какъв брой доста другари има Китай в България.

Димитър Бойчев сподели, че във връзка годишнината от установяването на дипломатическите връзки в Народното събрание ще бъде открита галерия за развиването на връзките сред двете страни, а през септември отново тук ще бъдат показани творби на художници от България и Китай.

Членът на Групата за другарство Валери Жаблянов увери китайските посетители в топлите усеща на целия български народ към Китай. Той изрази вяра визитата на делегацията да даде нов подтик на развиването на двустранните връзки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР