Между Анкара и Атина са започнали разговори на делегации на

...
Между Анкара и Атина са започнали разговори на делегации на
Коментари Харесай

Безрезултатни разговори между Турция и Гърция за деескалация на напрежението

Между Анкара и Атина са почнали диалози на делегации на техническо равнище, само че към този момент не е реализирана договореност. Това се показва в документално известие на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, което разгласява „ Хабертюрк “.

В същото известие се показва, че " техническите диалози би трябвало да се държат настрана от договарянията по политическите проблеми ".

В изказването на Столтенберг се показва, че " Анкара и Атина са се съгласили да стартират предварителни механически диалози за основаване на механизъм за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие ".

Турското външно министерство в декларация от нощес даде позитивен отговор на самодейността на Столтенберг за механически диалози, само че без предварителни условия.

Атина обаче отхвърли за осъществяване на диалози с турски представители. В отговор на това турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу упрекна гръцката страна в неистина във връзка с изказването на Столтенберг.

" Гърция лъже по отношение на изказването на генералния секретар на НАТО. Отначало гръцката страна се съгласи да стартират диалози на техническо равнище, само че по-късно отхвърли. Лъжецът в тази ситуация е Гърция, която показва, че е срещу разговор ", съобщи Чавушоглу пред турски медии.

Преди това гръцкият министър председател Криакос Мицотакис направи изказване, което съгласно турски анализатори по всяка възможност ще ускори още повече напрежението в Източното Средиземноморие.

" За да стартираме разговора, Турция би трябвало да се откаже от политиката си на закани ", съобщи Мицотакис, представен от турските осведомителни източници.

Според вестник вестник " Катимерини “ посланието, което насочва гръцкият министър председател е, че „ когато спрат провокациите, ще стартират полемиките “.

Очаква се Ердоган да даде отговор на изказването на Мицотакис в речта, която държи в този миг във връзка откриването на новата права от автомагистралата сред Анкара и Нигде.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР