Между 90 и 100 млн. лева е дефицитът на НЗОК

...
Между 90 и 100 млн. лева е дефицитът на НЗОК
Коментари Харесай

100 млн. е дефицитът при лекарствата

Между 90 и 100 млн. лв. е дефицитът на НЗОК при медикаментите, излиза наяве от оповестената стенограма от съвещанието на Надзорния съвет на 24 юли.

По думите на заместник-министъра на опазването на здравето Жени Начева, той ще бъде затрупан от отстъпките, които дават фармацевтичните компании на касата. Според представителя на работодателите в съвета, проф. Григор Димитров обаче събирането на отстъпките се забавя и би трябвало да се форсира.

Най-голямо превишение на средства има при медикаментите за домашно лекуване, където се обрисува дефицит от към 40 млн. лева

Зам.-министър Начева регистрира осъществяване на бюджета за първите шест месеца в границите на заложените параметри. Изпълнението на здравноосигурителните заплащания е 50 % и не се чака дефицит на средства до края на годината.

По думите на Начева разноските за болнична помощ са 164 млн. лева месечно, а в системата няма проблеми и напрежение. Тя регистрира, че касата е платила по-голям брой медицински произведения, в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Григор Димитров показва, че това е тревожна наклонност, тъй като за шестте месеца от началото на годината са постъпили поръчки за заплащания за 76 млн. лева, което е съвсем два и половина пъти повече от същия интервал на 2018 година

На съвещанието членовете на Надзорния съвет са възложили на шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев да изиска от регионалния шеф на София още една постройка за касата, защото пространствата, с които разполага сега, не доближават.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР