Между 800 и 1500 компании по целия свят са били

...
Между 800 и 1500 компании по целия свят са били
Коментари Харесай

До 1500 компании в света са засегнати от хакерската атака срещу Касея

Между 800 и 1500 компании по целия свят са били наранени от офанзивата с рансъмуеър (кибератаки, блокиращи достъпа до компютърни системи с искане на откуп), ориентирана главно към американската ИТ компания " Касея ". Това заяви основният ѝ изпълнителен шеф Фред Вокола, представен от Ройтерс.

Трудно е да се оценят точните последствия на хакерската атака, осъществена в края на предходната седмица, защото засегнатите са главно клиенти на клиенти на " Касея ", уточни Вокола.

" Касея " е софтуерна компания, която обезпечава софтуерни принадлежности за ИТ аутсорсинг компании, които нормално оферират услугите си на компании, прекомерно дребни или с прекомерно лимитирани запаси, с цел да имат личен ИТ отдел.

Един от тези принадлежности беше хакнат в петък, което даде опция на киберпрестъпниците да сковават стотици компании на всички континенти. Макар множеството наранени да са дребни бизнеси като зъболекарски кабинети или счетоводни адвокатски фирми, офанзивата бе усетена по-силно в Швеция. Стотици супермаркети в скандинавската страна трябваше да затворят, защото касовите им апарати отхвърлиха. В Нова Зеландия пък учебни заведения и детски градини останаха без интернет.

Хакерите, които поеха отговорност за офанзивата, желаеха откуп от 70 млн. $, с цел да възстановят всички наранени данни. Все отново те намекнаха, че са склонни на по-малка сума в частни диалози с специалист по кибер сигурността и Ройтерс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР