Между 80 и 100 хил. са засечените превишения на разрешената

...
Между 80 и 100 хил. са засечените превишения на разрешената
Коментари Харесай

Статистика от камерите: Стотици шофьори карат по столичните булеварди с между 130 и 180 км/ч.

Между 80 и 100 хиляди са засечените превишения на позволената скорост в столицата всеки месец, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. На изключителното съвещание на Столичния общински съвет за сигурността на пътя кметът показа данни, получени след разбор на информацията от камерите на Столичната община за надзор на скоростта, ситуирани на територията на общината.

" Статистиката, която събрахме е смразяваща ", отсече градоначалникът.

След случая на бул. „ Черни връх " общината сложи 32 радарни табла за скорост – от една страна, водачите да имат опция за самоконтрол, а от друга, с цел да събираме информация, по която полицията да може да провежда и насочва по-добре своите сили за надзор, добави Фандъкова.

Само през камерите на общината са засекли няколко рекордьори по висока скорост - 198 км/ч по бул. „ България " , 160 км/ч по бул. „ Ал. Малинов ", 153 км/ч по бул. „ Черни връх " ; 154 км/ч по бул. „ Сливница " , 159 км/ч по бул. „ Т. Александров " .

" Това са „ върховете " единствено за април – само че не става дума за първенци, а за евентуални убийци ", разяснява още кметът.

Тя цитира данни, съгласно които през април радарите на Столичната община са засекли 30 водачи, които са карали с над 130 км /ч по бул. „ Т. Александров " при кръстовището с бул. „ Вардар " ; 20 водачи са карали с над 180 км/ч по бул. „ България " при ул. „ Флора " ; 21 автомобила са минали с над 130 км/ч по бул. „ Черни връх " и 35 водачи са карали с над 130 км/ч по бул. „ Сливница " при бул. „ Инж. Ив. Иванов ".

" Недопустимо е да продължим да гледаме стягащите сърцата изповеди на майки и татковци по малките екрани, и да не променим черната статистика. Това не са цифри, а лица, фантазии и животи, които са отнети ", уточни Фандъкова.

Тя заяви, че Столичната община е поела ангажимент пред " Пътна полиция " да приготви планове и да сложи стълбове за монтиране на камери на четири съответни точки. Местата са определени по брой регистрирани нарушавания и произшествия (на бул. „ Черни връх ", бул. „ Ал. Малинов ", бул. „ Цар Борис III " и на Околовръстния път).

Фандъкова съобщи, че във второ Народно заседание се оферират промени в Закона за придвижване по пътищата , които да разрешат в контрола по пътищата да се употребяват изграждани от общините системи за видеонаблюдение. Кметът чака това да бъде предпочитан закон и да се гледа като първи в Народното събрание.

" Предлагаме още локалната власт да се включи и във връчването на фишовете при даване на административни услуги – тъй като наказванията са ефикасни, когато са неизбежни ", уточни столичният кмет.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР