Между 80 хил. и 180 хил. здравни работници са загинали,

...
Между 80 хил. и 180 хил. здравни работници са загинали,
Коментари Харесай

СЗО: До 180 хил. медици може да са загинали от COVID-19

Между 80 хиляди и 180 хиляди здравни служащи са починали, помагайки на пациенти с COVID-19 от началото на пандемията, заяви Световната здравна организация (СЗО).

" Здравните служащи би трябвало да имат приоритет за имунизациите ", сподели ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус, представен от Би Би Си.

Според оранизацията статистиката се отнася за умряли медици сред януари 2020 година и май тази година, като в света броят на здравните служащи се пресмята на към 135 млн. души.

" Данните от 119 страни демонстрират, че приблизително двама от всеки пет здравни служащи в международен мащаб са изцяло имунизирани ", сподели още Гебрейесус.

В по-богатите страни този брой е много висок и осем от 10 медици са изцяло имунизирани, до момента в който в Африка това е направено за по-малко от един от 10 здравни служащи.

СЗО се пробва да обезпечи ваксини за медицинския личен състав на първа линия, само че дефицитът на ваксини не разрешава задачата половината от здравните служащи в Африка да бъдат ваксинирани до края на годината.

Д-р Брус Ейпуърд, старши чиновник в СЗО, предизвести по-рано, че невъзможността да се обезпечат задоволително ваксини в световен проект, може да удължи пандемията с година и тя да не е завършила още към края на 2022 г.

По-малко от 5% от популацията на Африка е имунизирано спрямо 40% на множеството други континенти. По-голямата част от имунизациите против COVID-19 до момента се ползват главно в страни с висок стандарт или с приходи над междинните. На Африка се падат единствено 2.6% от дозите, прилагани в международен мащаб.

СЗО изрази отчаяние, че Европейски Съюз, Съединени американски щати и други огромни стопански системи не са спазили обещанията си за подаяние на ваксини за бедните страни и не престават да поръчват нови количества, което не разрешава на фармацевтичните компании да дадат приоритет на държвите с най-ниски приходи.

Групата от благотворителни организации " Ваксини за хората " заяви, че единствено една от седем дози, обещани от производителите и от богатите страни, е стигнала до страните, които не могат да си разрешат да платят за имунизациите.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви тази седмица, че 1 милиарда дози ваксини, създадени в Европа, са изнесени в 150 страни. По-голямата част от количествата обаче е отпътувала за страни като Япония, Канада и Австралия.

Европа е единственият континент, в който разпространяването на вируса сега се усилва.

" По-голямото обществено разбъркване на закрито след премахването на рестриктивните мерки тъкмо когато зимата настава, води до повишаване на инфекциите с COVID-19 в доста страни в Европа ", сподели шефът за незабавни обстановки на СЗО Майк Райън.

" Повечето от тези ограничавания към този момент не са в действие в доста страни. Това съответствува със зимния интервал, през който хората прекарват повече време на закрито.Остава въпросът дали ще имаме същия опит като предходната година със здравните системи, които още веднъж са под напън ", добави той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР