„Между 7 и 20 юли пенсионерите получават новите увеличени размери

...
„Между 7 и 20 юли пенсионерите получават новите увеличени размери
Коментари Харесай

Хасан Адемов: Има ощетени пенсионери, има разминаване между реалността и увеличението

„ Между 7 и 20 юли пенсионерите получават новите увеличени размери на пенсиите, които бяха признати с последните промени в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване. Що се отнася до това дали има ощетени - има разминаване сред това, което са получили в този момент и упованията, които бяха подбудени от неуверените и непоследователни изявления за управляващите”, сподели още той пред Нова нюз.

Адемов напомни, че първоначално се е говорело за нарастване от 26%, по-късно – за 10%, като е имало предложение и за 14-15%. „ На процедура пенсионерите се объркаха от тези оферти и упованията им се разминават с това, което имат в джобовете си”, добави депутатът.

„ Ощетените са тези, които са се пенсионирали след 1 януари 2022 година Техните упования са с изключение на 60-те лв. да има и 10% нарастване, само че то е за пенсиите, отпуснати до края на 2021 година Те ще получат вероятно идната година юли такова нарастване, каквото получиха така наречен „ остарели пенсионери”, сподели още той. И разясни, че главният размер на пенсията е този, който е провиснал все още на пенсиониране.

„ Изказвания от рода на това, че усилваме съществено размерите на пенсиите се разминават с действителността. Броят на хората, които са недоволни от това нарастване, ще стане явен оттук насетне, тъй като една част от пенсионерите не са получили новия размер, с цел да се разочароват за следващ път. Казвам това със съжаление”, разяснява Хасан Адемов.

Според него с нарастването от 1 октомври се оферират още по-големи диспропорции, защото по думите му там се ползва „ един доста комплициран механизъм, който мъчно може да бъде свестен от неспециалисти”.

При него се оферират две стъпки. „ Първата е да се дефинира базов размер на пенсиите, който е с осигурителния приход към годината на пенсиониране. По принцип размерът на пенсията се дефинира като приходът се умножи по коефициента за година стаж, който е друг през годините. Последният подобен е 1,35%. Доходът, който се умножава с това, се пресмята като самостоятелният коефициент на лицето се умножи по междинния застрахователен приход за страната към датата на пенсиониране”, изясни депутатът от Движение за права и свободи.

И даде образец: „ Ако сте се пенсионирали през 1998 година, а тогава междинният застрахователен приход е бил еди какъв брой си, той се умножава по самостоятелния коефициент, единствено че този коефициент, дружно с годините стаж се дефинират към септември 2022 г.”.

„ От октомври се чака преизчисляване на пенсиите, само че пенсионерите ще бъдат разочаровани, тъй като огромна част от тях, близо 2/3 няма да получат нищо, а останалите 30% ще получат някакво нарастване. За едни, изключително за тези, които от дълго време са се пенсионирали надалеч във времето, ще бъде по-голямо, а за тези, които са се по-скоро – една част към този момент са достигнали размера и при тях няма да има нарастване, а за други – нарастването ще бъде доста по-малко”, уточни още той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР