Между 6 юни 2023 г. и 5 февруари 2024 г.

...
Между 6 юни 2023 г. и 5 февруари 2024 г.
Коментари Харесай

За 8 месеца: Сертифицирани са инвестиции за близо 500 млн. лева, разкриващи 2000 работни места

Между 6 юни 2023 година и 5 февруари 2024 година Министерството на нововъведенията и растежа /МИР/ е издало 21 документа за вложения по Закона за поощряване на вложенията /ЗНИ/. 12 са за инвестиция клас „ А “, 6 са за инвестиция клас „ Б “ и три са за предпочитани плана. Планираните вложения са в размер на 499,5 млн. лева , по които ще се разкрият 2010 нови работни места, заяви отрасловият министър Милена Стойчева на гала при връчването на три документа на вложители.

В съпоставяне със същия интервал преди година това съставлява 41% нарастване на размера на сертифицираните вложения и малко над 18% растеж в упования брой нови работни места, регистрира тя.

„ Този месец сме в развой на издаване на още два документа за планове в размер на над 10 млн. лева, “ акцентира Стойчева.

По време на церемонията министърът връчи документ клас „ А “ на „ АК Електрик “ АД, част от световния производител AQ Group AB. Компанията е един от водачите в проектирането и производството на електрически табла и комплицирани железни съставни елементи за индустриални клиенти. Тя проектира и асемблира електрически табла и обработва черни и цветни метали. Инвестиционният им план „ Модернизация и въвеждане на нови технологии “ е обвързван с разширение на активността на сдружението и създаване на съвременна и високотехнологична фабрика в Перник. Размерът на инвестицията на компанията е 10 400 000 лева и се планува откриване на 170 нови работни места. Във фабриката ще се създават крайни артикули за електрооборудване, предопределени за възобновими енергийни източници и за транспорт на сила за водещи международни компании.

„ Закупихме нови машини и ще продължим да влагаме в ново съоръжение “, съобщи изпълнителният шеф на едно от най-големите предприятия в Югозападна България Емил Николов. Той акцентира, че за компанията е от основно значение и инвестицията в развиването на чиновниците посредством преквалификация и образования. „ Производствените ни мощности са ситуирани в Радомир, Перник и Кюстендил и общо имаме над 1200 чиновници “, добави той.

Сертификат клас „ А “ за капиталовия план „ Инсталация за произвеждане на микрокристална целулоза “ беше връчен на „ СВИЛОЗА – ЗИК “ АД. Размерът на инвестицията възлиза на 25 670 000 лева и ще бъдат разкрити 40 нови работни места . Проектът в Свищов е обвързван с диверсификация на активността на сдружението и планува създаване на напълно нова апаратура за производството.

„ Целенасочено повече от 20 години влагаме в зелена сила и кръгова стопанска система. С този план ще затворим цикъла на производството от суровина до краен артикул “ , разяснява притежателят Красимир Дачев.

Сертификат клас „ Б “ получи „ ТЕХНООПТИК “ ООД. Компанията е профилирана в произвеждане и търговия на прецизни оптични съставни елементи и покрития. Инвестиционният им план е обвързван с разширение на активността на сдружението и планува увеличение и усъвършенстване на индустриалния потенциал. Компанията планува да построи индустриална постройка, състояща се от офиси, измервателна лаборатория, сервизни пространства в Индустриална зона Божурище в София. Размерът на инвестицията от страна на компанията е 2 000 000 лева

„ Използваме екологично чисти материали, доставяни от международно известни компании в бранша. Предвиждаме и закупуване на нови машини, с които да се усъвършенства автоматизацията на производството и спецификациите на съставените елементи, които вършим “, разясниха от сдружението.

На церемонията участва и изпълнителният шеф на Българската организация за вложения Мила Ненова .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР