Между 6 и 9 юни 2024 г. ще се проведет

...
Между 6 и 9 юни 2024 г. ще се проведет
Коментари Харесай

Следващите избори за ЕП ще се проведат между 6 и 9 юни 2024 г.

Между 6 и 9 юни 2024 година ще се проведет идващите избори, на които ще бъдат определени 705-те членове на Европейския парламент.

Послениците на 27-те страни членки избраха условно тези дати по време на среща в сряда и ще бъдат оповестени публично идната седмица, когато министрите формализират решението си, оповестява Euronews.

Ако се запазят същите дати, българските гласоподаватели ще гласоподават за европейски депутати на 9 юни – неделя.

На всеки пет години в границите на четири дни се организират изборите. Те се смятат за най-големият интернационален избор в света. Над 400 милиона, които имат право на глас от разнообразни страни са призовани да гласоподават за политическите си представители в Европейския парламент едновременно.

Обновяването на състава на Европейския парламент води до промени и по най-високите етажи на Европейската комисия и Европейския съвет.

Все още няма удостоверение от Урсула Фон дер Лайен дали има желание да се кандидатира за втори петгодишен мандат като ръководител на Европейската комисия.

Шарл Мишел, обаче не може да продължи да управлява Европейския съвет, защото законът лимитира този пост да се заема до два поредни мандата от по две години и половина.

Никой различен вид с изключение на датите 6-9 юни не събра нужното единогласие, съобщи пред Euronews дипломатически източник, осведомен с полемиките.

Португалия е изразила угриженост по отношение на датата, защото на 10 юни тя празнува националния си празник и това може да повлияе отрицателно на изборната интензивност.

Общата изборна интензивност беше 50,66% на предходните избори, извършени през май 2019 година, което бе с 8% повече спрямо вота през 2014 година

В целия Европейски Съюз изборната интензивност беше една от най-ниските в България – тогава своя избор упражниха под 33% от имащите право на глас българи.

Етикети: 69 юни 2024 г.ЕПизбори
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР