Между 570 и 740 лв. взимат на месец най-оборотните голи

...
Между 570 и 740 лв. взимат на месец най-оборотните голи
Коментари Харесай

Родни пенсионери позират голи за 700 лв. на месец

Между 570 и 740 лева взимат на месец най-оборотните голи модели измежду пенсионерите, които театралничат пред студентите от Художествената академия. Между 4,50 лева и 6 лева на час е цената в разнообразни образователни заведения, демонстрира инспекция на „ Монитор “.
В Художествената академия хонорарът е 4,80 лева за образователен час, до момента в който в Университета по архитектура, строителство и геодезия скача на 6 лева Едва 3 лева пък се поставят на тези от тях, които не хвърлят облеклата в името на изкуството.

Неизплащането на тези оскъдни суми бе върхът на айсберга, който в края на предходната година се разля на улицата, изкарвайки на митинг и тях, и професорите и студентите от Националната художествена академия. Сега обстановката е частично овладяна.

Преподавателите са взели заплата и половина през декември, дадено им е да получат още толкоз и през януари, с цел да почисти НХА дълга си към тях, научи „ Монитор “.

Моделите обаче още чакат хонорарите си за ноември и декември, а точно те първи сигнализираха обществеността за проблемите и разсъниха сътрудниците си за бедственото финансово състояние във вуза.

„ Това е тъпо. Според мен управлението първо трябваше да намерения по отношение на заплащането на този контингент от хора, които работеха отговорно и безрезервно в името на студентите, въпреки да знаеха, че парите им няма да бъдат преведени в точния момент. Аз ги поддържам и ще продължа да ги поддържам във всяко едно отношение “, споделя Евгения Делчева, уредник на моделите към НХА.

От 10 години Евгения се занимава с разпределението на позиращите по обособени креативен ателиета по време на кандидатстудентски изпити и подготвителни съботно-неделни курсове. „ Бих споделила, че заплащането е смешно даже за стандарта в България. В околните

най-малко 4 години хонорарите не са пипани

Когато аз застъпих, те бяха по 3,80 и 2,80 лева, надлежно за голо тяло и облечена фигура. С хиляди старания и подписки съумях мъничко да им подвигна възнаграждението, за което те се отплащат, работейки и в този сложен миг. Вече съм разговаряла с управлението: допускам, уповавам се и ще се боря до последно най-малко още с 1 лева за научен час да им бъдат увеличени парите, само че – зависи от новия бюджет “, изяснява тя.

Регистрираните модели, с които НХА „ Николай Павлович “ разполага, а и други образователни заведения (някои специалности в Нов български университет, СУ „ Св. Кл. Охридски “ и т.н.) употребяват, са 92-ма, от които действително 70-74 са дейни. 45 са голи модели – театралничат единствено за голо тяло, други отхвърлят да се събличат, а трети театралничат всячески, тъй като гонят да натрупат повече часове, респективно средства.

Всеки ВУЗ обаче има друга цена и не знае каква е в прилежащия. Най-скъпоплатен се допуска, че е занаятът в частния Нов български университет: разликите за час може да са дребни, само че сумирани стават по-значими...

„ Да, има текучество заради ниското възнаграждение. То е потребно от позиция на образователния развой – хубаво е да има многообразие при моделите, тъй като не мисля, че съществува един типаж, който да назовем съвършен.

Държа видовете модели да се сменят: възрастен-млад, мъжки-женски, грозен-красив. Колкото по-голямо многообразие има, толкоз по-добре привикват студентите да усещат характера и да го изобразяват “, разяснява известният художник Кирил Божков, професор по живопис в НХА.

Но добавя: „ Като цяло обаче панорамата се стеснява: преди 10-15 години имаше хубави младежи, които желаеха да театралничат, а в този момент моделите на по 20-30 години са необичайност. Особено дефицитни са младите дами модели – няма ги към този момент... “.

Най-тежко в НХА е в ателиетата по живопис, където има часове от понеделник до петък, а 3 пъти в седмицата – и по 10 часа на ден, до 19.55 вечерта. „ Професията по никакъв начин не е лесна. Има дадени постановки, при които моделът е

на един крайник, с чадър в ръката и бомбе на главата

Понякога се постанова да стои неподвижно 6-10 часа. Дават му се 10 или 20 минути (следобед) отмора на час, само че в случай че студентите бързат, тъй като имат още задължения, часовете се сливат и се театралничи без пауза “, акцентира Делчева.

Освен че си е тежък физически труд, който би трябвало да бъде оценен и обезщетен по достолепие, позирането не протича в идилична среда. В летните жеги има колабирали; през зимата е студено макар парното и спомагателните калорифери, които духат в краката, до момента в който тялото нагоре може и да зъзне.

Сградата на НХА на ул. „ Шипка “ 1 е монумент на културата, с обширни пространства и високи тавани, уплътнението не е изрядно. Студентите могат да са с якета и шалове, само че моделите най-често са голи... Жени Делчева е възхитена от изискванията в сродната академия в Черна гора да вземем за пример, където екстрите, по нейното определение, са напряко хотелски.

Там ателиетата са много по-съвременно оборудвани, а за моделите има специфична стая с гардеробчета и даже клатещ се стол за почиващите. Тя счита, че сходна стая е наложителна за комфорта и самочувствието на моделското съсловие, а в НХА има задоволително пространства, които биха могли да послужат за задачата. Затова ще изисква такова помещение да се направи.

„ Както виждате, моделите ни не се разхождат голи по коридорите. Като се местят от ателие в ателие са с торбите с хавлиите и халатите си. Понякога ми става жалост за тях, като ги виждам с тези раници и сакове “, споделя Евгения.

Професията е ненапълно рискова, защото контингентът е мощно застаряващ. На позиращите, изключително в натовареното време на приемните изпити, се обезпечават чай, кафе, сандвичи, само че в случай че някой от тях се разболее или се контузи, Академията не поема нищо, тъй като моделите са на цивилен контракти, които не допускат застраховки.

„ Голо тяло по натура “ рисуват и студентите по архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия. За набирането на моделите вузът си сътрудничи с Националната художествена академия, която движи организацията по намирането им.

Те са на друга възраст, като не се търсят хора, които да наподобяват на фотомодели, изясни водещият учител на упражненията проф. Христо Харалампиев. „ За образователната работа няма противен и хубав модел, има млад и остарял.

При нас всичко е професионално “, съобщи той. Харалампиев акцентира, че тези модели би трябвало да се почитат, защото правят работа, която е наложителна за образованието на студентите.

Поради тази причина студентите и сътрудниците на преподавателя се свързват в едно цяло с моделите и стават част от тяхната общественост. „ Ние одобряваме моделите като част от нас, като сътрудници, а те подготвят студентите за работа “, съобщи Харалампиев.

Той изясни, че преди години е било по-трудно да се намерят модели поради голотата, само че през днешния ден тя може да се види на всички места и пречка е по-скоро заплащането.

„ Някои хора си вършат сметката, че могат да вържат някакъв бюджет, само че има модели, които не идват поради парите “, посочи преподавателят. В УАСГ ставката на час за глава е с 2 лева по-малко от тази за голо тяло – 4 лева Не всеки обаче може да театралничи, защото е мъчно да се стои с часове в една и съща поза, с вдигнат крайник и по тази причина би трябвало конфигурация, да се привикне.

Любимци на студенти

и преподаватели

Моделите най-често са изстрадали хора – такива, които страната не е подсигурила с никакви приходи, или са със обществени пенсии и обитаващи обществени домове.

Малко от тях имат фамилии. Всичко това не им пречи да са всеотдайни към студентите и да театралничат за тях и отвън образователните стратегии, което не им се заплаща.

Евгения Делчева и сътрудниците й дълго ще помнят един от доайените на гилдията, Добролюб Гърбев – бодър и образован възрастен мъж.

Въпреки съществуването на двама синове, той живее зарязан в старешки дом, само че се трансформира в легенда за възпитаниците на Академията до степен, че и 5 години след кончината му някои от тях не престават да си го поръчват за рисувални сеанси, без да знаят, че е напуснал този свят.

Научават доста по-късно и с дребните левчета, които Жени и подопечните й събират за най-нуждаещите се модели, вършат помен за него.

Въпрос на професионална нравственос и човещина. „ Благодарение на тебе ние станахме колектив “, споделят по този и други мотиви събратята и посестримите на Добролюб.

Част от моделите понякога намират и по-интересни и добре платени задължения. Някои вземат участие в тв излъчвания – „ Съдебен спор “, „ Съдби на кръстопът “, А.Н. е на напред във времето в първата реклама, осъществена в софийското метро, А.Д. се разписва в сериала „ Фамилията “, друга от дамите – в „ Пътят на достойнството “, а известният Митко в продължение на 4 месеца е в актьорския екип на кинопродукция със Силвестър Сталоун, която до неотдавна се снимаше у нас в Ню Бояна.

Приключил със задачата си удовлетворен и дори почерпил в Академията, споделя Делчева.

Според нея физическите недостатъци на моделите „ работят “ повече за развиването на бъдещите художници, в сравнение с външната хубост. Незрящ юноша с лека пареза на лицето до наскоро бил един от най-търсените, само че отпътувал по някаква стратегия за Съединени американски щати.

Мнозина от постоянно позиращите имат артистична заложба и денят с тях пред стативите минава в смешки, закачки и вицове. „ Често се основават другарства сред студенти и модели. Самите студенти ги подготвят да са в свои води, да се усещат потребни и значими “, безапелационна е Евгения Делчева.

66 лева за режисура

в гимназията по изящни изкуства

Между 66 и 88 лева могат да вземат моделите, които театралничат голи пред учениците от Националното учебно заведение за изящни изкуства „ Илия Петров “. Там ставката е от 5,50 на час, като за една режисура са нужни сред 12 и 16 часа, изясни директорката на школото Донка Павлова. Когато тялото е облечено, моделите получават по 3,50 на час, а единствено за глава – 3 лева

След налозите обаче сумата понижава. Павлова изясни, че при тях главно идват пенсионери, които се наемат за по 3 седмици. Тя акцентира, че упражненията за голо тяло е значимо, с цел да могат учениците да рисуват човешката фигура. По този метод гимназистите се учат на бъдещия си поминък, счита Павлова.

На същото мнение е и директорката на Националната гимназия за приложни изкуства „ Свети Лука “ Лилия Балева. Тя изясни, че по този начин нейните ученици се учат да рисуват стави, мускули, гръден панер и се срещат с натурата на тялото. Така те могат да я предадат и в скулптурите или моделите на облеклата.

В „ Свети Лука “ ставката на час за модел, който театралничи гол, е 4,50, като те постоянно са по бански. Балева изясни, че за набирането им търсят помощ от Националната академия или „ Илия Петров “, само че от време на време при тях сами идвали искащи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР