Между 5000-6000 са руснаците, които през септември ще получат писма

...
Между 5000-6000 са руснаците, които през септември ще получат писма
Коментари Харесай

Рига гони първите 5000-6000 руснаци, които не проявяват интерес към изпита по латвийски

Между 5000-6000 са руснаците, които през септември ще получат писма с апел да изоставен Латвия. Това оповестява, цитирайки шефа на Комисията по поданство, миграция и публично единение в Сейма Ингмарс Лидака.

По думите му става въпрос за лица, които " не демонстрират никакво предпочитание - нито да положат изпит (по латвийски, който към този момент е наложителен, с цел да получат статут на непрекъснат гражданин на Европейски Съюз, б.р.), нито да получат краткотрайно жителство ".

Медията цитира и зам.секретаря на външно министерство Вилнис Витолинш, който споделя, че писмата към този момент се приготвят.

Той разяснява, че " в случай че човек няма право да обитава в страната, то би трябвало да отпътува в страна, където има право на престояване ". И прибавя, че руснаците ще разполагат с 3 месеца, с цел да изоставен Латвия непринудено, след което ще ги глобяват.

Както и Клуб Z писа, в Латвия се организират всеобщо изпити по латвийски език за рускоезичното население. Ако някой се провали на теста, ще би трябвало да напусне страната.

Експулсирането визира хората под 75 години, които имат съветски паспорти.

Средната възраст на изпитваните е 60 години, само че вълненията са като на учебен изпит, съобщи през юли Българска национална телевизия.

За една четвърт от популацията на Латвия майчиният език е съветски. Според статистиката към 20 000 от тях имат съветски паспорти и би трябвало да се явят на изпит по латвийски.

Мотивът на Русия да нахлуе в Украйна, с цел да отбрани съветското население там, мощно тормози управляващите в Рига. След началото на войната в Украйна в Латвия стопираха излъчването на съветски телевизионни канали, събориха руски монумент и преименуваха улици. Обмисля се да бъде неразрешено и образованието на съветски език.

Иначе пробата по латвийски език не е комплициран. Изискват се базисни познания, изясняват латвийските управляващи.

За притежателите на съветски паспорти опцията за двойно поданство не съществува. Всички разрешителни за престояване изтичат точно през септември.

Също през днешния ден  (руският еквивалент на " Свободна Европа ", б.р. на Клуб Z) заяви, че в Литва 1164 жители на Русия и Беларус са приети от началото на войната за лица, представляващи опасност за националната сигурност.

На това съображение те няма да получат визи или някакъв тип жителство. В специфична анкета те ще би трябвало да посочат своето отношение към съветската експанзия в Украйна, оповестява и  " Настоящее время ".

" След оценка на всички данни - обществени и непублични - бе открито, че 254 руснаци и 910 белоруси съставляват опасност за националната сигурност ", декларират от службата по миграция в Литва.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР