Между 45.7 и 50.4 на сто от младежите у нас

...
Между 45.7 и 50.4 на сто от младежите у нас
Коментари Харесай

Половината младежи у нас пушат

Между 45.7 и 50.4 на 100 от младежите у нас използват тютюневи произведения. Това оповестиха от Коалиция за живот без тютюнев пушек, цитирайки данни от профилирано изследване, осъществено от фондацията " БлуЛинк ", осведоми Българска телеграфна агенция.

Проучването е в границите на план на Коалицията, подсилен от интернационалния Съюз срещу туберкулозата и белодробните болести. Анализираните данни са събрани посредством две национални представителни изследвания на " Екзакта рисърч груп ". Проучванията обгръщат възрастовата група 18-35 година и са извършени през септември и декември 2020 година.

Голяма част от младежите - 70 на 100, не утвърждават използването на тютюн и поддържат политиките за ограничението ѝ, сочат резултатите. Много младежи възприемат тютюнопушенето като важен проблем, за чието превъзмогване би трябвало да се вземат съществени ограничения. Близо 58 на 100 от младежите считат, че би трябвало да се наложи по-строг и ефикасен надзор върху спазването на възбраната за тютюнопушене на публични места и са съгласни, че страната не би трябвало да позволява вмешателство на тютюневата промишленост при изработването и използването на политики, отнасящи се до публичното здраве. Почти всеки втори е на мнение, че би трябвало да се забрани рекламата и промоцията на тютюневи произведения.

Над една трета от младежите са изразили мнение, че биха дали своят вот за политическа мощ, която предлага политики за ограничение на тютюнопушенето измежду младежите в България, сочат данните от проучването.

Макар и да са относително неотдавна на пазара, нагреваемите произведения заемат трето място измежду използваните тютюневи произведения у нас, изпреварвайки наргилетата. Близо една пета от интервюираните намират наргилетата и нагреваемите тютюневи произведения за по-безвредни.

Най-често младежите пропушват преди навършване на 18 година Близо една пета от тях пропушват сред 10 и 14 години. Много дребен е делът на пропушилите след 25 година Едва една четвърт от интервюираните показват, че към тях няма хора, които да пушат в тяхно наличие, до момента в който 43.5 на 100 оповестяват, че има лица, които пушат към тях в дома им или в работата.

С воля са отказали пушенето 85.2 на 100 от участниците в изследването, благодарение на другари - 3.7 на 100, още по-нисък е процентът на отказали тютюнопушенето посредством електронна цигара.

Източник: NOVA
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР