Между 4425 и 8167 евро (8643 и 15 953 лв)

...
Между 4425 и 8167 евро (8643 и 15 953 лв)
Коментари Харесай

Младежи ГЕРБ харчат 4500-8000 евро месечно за реклама срещу Петков

Между 4425 и 8167 евро (8643 и 15 953 лв) е изхарчила за фейсбук страницата си младежката конструкция на ГЕРБ през февруари за спонсориране на най-вече антиправителствени изявления в обществената мрежа.

Това сочат, която разрешава да се проследят рекламите на страници на политически партии, сподели пороверка на Клуб Z.

Има някои ограничавания обаче - хората на Зукърбърг не разгласяват точната изхарчена сума, а диапазон - дали за рекламата са изхарчени под 100 евро, сред 100 и 199, сред 200 и 299, и прочие Това не разрешава да дадем точна сума, а горен и низък предел на изхарчените пари.

Страницата МГЕРБ - София е имала общо 42 рекламирани изявления през февруари. 17 от тях - за под 100 евро, 12 - за 100-199 евро, 11 за сред 200 и 299, и две за 300-399 евро.

За първите 14 дни на март МГЕРБ са спонсорирали 30 поста, болшинството от тях - за под 100 евро, като елементарна сметка сочи, че досега са изхарчени сред 1850 и 5063 евро, а в случай че темповете на спонсориране се запазят, до края на месеца могат да изхарчат над 10 000 евро.
Основен воин - министър председателят Кирил Петков
Фокус на болшинството от тези изявления е министър-председателя Кирил Петков и неговия кабинет. Това е в контрастност с други страници на ГЕРБ - като и страниците на регионалните централи - които спонсорират групово доста по-малко постове, и най-много такива с изявления на водача на партията Бойко Борисов.

Най-сериозна сума от МГЕРБ обаче са вложили във видео, което демонстрира какъв брой микрофона има пред Бойко Борисов на една от конференциите му в централата, откакто бяха публикувани фотоси от по-широк кадър, показващи празни столове пред водача. Те са вложили сред 300 и 399 евро, с цел да доближат 150-175 хиляди импресии.

Борисов е воин в доста други спонсорирани изявления, а на места около него се наливат пари и в изявления на депутата Тома Биков, зам.-председателите на партията и също депутати - Даниел Митов, Томислав Дончев, председателката на парламентарната група Десислава Атанасова

Рекорден е харчът за друга обява, спонсорирана през януари, само че с реклама, завършила през февруари - публикация за вицепремиера и финансов министър Асен Василев, който отхвърли да се извини на работодателите за думите си, че част от тях са некомпетентни. МГЕРБ са вложили сред 500 и 599 евро в нея.

Друг тренд са множеството " епизоди " на анонимната сатирична поредност на близкия до ГЕРБ уебсайт tribune.bg, кръстен " Дневник на властта " и опитващ се да окарикатурен ежедневни решения и изявления на премиера. Сред колумнистите на tribune.bg е Тома Биков от ГЕРБ.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/кирил петков мгерб реклама.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 314 " />

Основни тематики за рецензия през февруари и март са растежът на инфлацията и цените на тока. Не са изключително доста обаче изявленията за растежа на цените, на горивото и на олиото. По отношение на горивото изявленията са към този момент познатите - когато МГЕРБ бе разкрита, че нагнетява неуравновесеност за голям скок на цените на бензина, като пред бензиностанциите за един ден се извиха големи опашки, а някои търговци се възползваха, с цел да вдигнат в реалност цените.

Тези, които разясняват високата цена на олиото, са или като реакция на обвиняването на Кирил Петков, или просто констатация за високата цена още през януари.

Критикувани са още министъра на нововъведенията Даниел Лорер, говорителката на държавното управление Лена Бориславова, ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, вътрешният министър Бойко Рашков, и други съществени цели на реториката на ГЕРБ. Единственият отвън властта, заслужил сред 200 и 299 евро спонсориран пост, е самостоятелният общински консултант от " Спаси София " Борис Бонев.
Всичко е изцяло законно
Макар да не е ясно дали тези реклами са платени с партийната дотация на Политическа партия ГЕРБ, няма законови спънки за това, тъй като законът е доста широкоскроен.

Според Закона за политическите партии те имат извънредно огромна независимост по какъв начин да употребяват парите от дотацията си (идващи от налозите на всички български граждани).

Чл. 29. (1) (Предишен текст на член 29 - Дъждовни води, бр. 6 от 2009 г.) Политическите партии разходват средствата си за подготовка и присъединяване в избори, за обезпечаване работата на партийните структури, за организационни разноски по осъществяване на мероприятия и за други присъщи за активността на партията разноски.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР